• Посилання скопійовано

Витрати підприємства з облаштування фортифікаційних споруд на запит військової адміністрації

Комунальне підприємство надавало техніку для облаштування фортифікаційних споруд, за запитом військової адміністрації. Як відобразити витрати, які понесло підприємство при наданні таких послуг?

Бухгалтерський облік

Витрати, які понесло підприємство (амортизація техніки, витрати пального, зарплата з нарахуваннями працівників тощо), списуються на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 

Податок на прибуток

Зазначені витрати зменшують фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в цій ситуації за загальним правилом має застосовуватися різниця за пп. 140.5.9 ПКУ.

Але згідно з пп. 69.6 підр. 10 розд. ХХ ПКУ така різниця не застосовується у разі виконання робіт, надання послуг, товарів, коштів, які добровільно надані ЗСУ тощо, а також установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави.

Ця норма діє під час воєнного стану.

В Інформаційному листі № 7/2022 при відповіді на питання 1.1 ДПС пояснила, що військові адміністрації відносяться до таких організацій, про які йде мова в пп. 69.6 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тому якщо підприємство надавало техніку на запит військової адміністрації, воно не застосовує податкову різницю за пп. 140.5.9 ПКУ.

Звісно, що різниця не застосовується, якщо господарські операції належним чином документально оформлені. Тобто, є письмовий запит від військової адміністрації про надання техніки для потреб забезпечення оборони. Є документи про надання такої техніки, про виконання роботи на відповідних об’єктах. 

Які конкретно документи мають бути, вирішується залежно від особливостей кожної конкретної ситуації.

 

Податок на додану вартість

Норма, схожа до пп. 69.6 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, яка регулює справляння податку на прибуток, є і щодо ПДВ.

Це пп. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

В цій нормі зазначено, що тимчасово, протягом періоду воєнного стану, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ тощо, а також установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України тощо.

Наостанок в цій нормі сказано, що до наведених у цьому пункті операцій норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються.

Тобто, в разі безоплатного надання під час воєнного стану товарів, послуг військовій адміністрації для потреб забезпечення оборони України такі операції не є постачанням.

Це означає, що ПДВ на такі операції не нараховується, ПН не складається, такі операції в декларації з ПДВ не відображаються. Компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік нестачі векселів
    Під час інвентаризації виявлено, що за даними бухобліку на рахунку 35 підприємства обліковуються векселі ТОВ, яке знаходиться в стані ліквідації. Але самі документи і векселі відсутні. Чи можливо списати з балансу ці векселі? Як відобразити в обліку? Який вплив на податок на прибуток?
    21.05.202410
  • Облік та оподаткування послуг ремонту запчастин, отриманих від нерезидента
    Підприємство "А" (резидент) передало несправні запчастини та сплатило передоплату підприємству "Б" (резидент) за ремонтні роботи. Підприємство "Б" склало і зареєструвало ПН. "Б" за окремим договором на ремонтні роботи передало запчастини (оформлено ВМД) та сплатило передоплату за послуги підприємству "С" (нерезидент, Італія). Після ремонту "С" поверне запчастини, а підприємство "Б" передасть їх підприємству "А". Які бухгалтерський та податковий обліки даної операції для підприємства "Б"?
    21.05.202410
  • Облік продажу частки в СК, яка не внесена повністю
    ТОВ "А" має частку (19,5% - 100 000 грн) в СК іншого ТОВ "Н", яка обліковується на балансі за субрахунком 141. Станом на 10.05.2024 р. сплачено тільки 70 000 грн. Прийнято рішення продати свою частку в СК ТОВ "Н" фізособі за 20 000 грн. Як ТОВ "А" відобразити у бухобліку операцію продажу своєї частки в СК ТОВ "Н"? Як списати з балансу несплачену частку в СК?
    21.05.202412
  • Придбання та продаж корпоративних прав: відображення в обліку
    ТОВ – платник податку на прибуток придбало корпоративні права польської фірми у 2021 р. У листопаді 2023 р. продає ці корпоративні права нерезиденту – засновнику ТОВ. Як відобразити дану операцію в обліку та звітності?
    20.05.202432
  • Бухоблік оптового та роздрібного продажу сигарет, на які встановлено МРЦ
    Підприємство є імпортером електронних сигарет з подальшим продажем оптовим та роздрібним покупцям. Як в бухгалтерському обліку відображати продаж таких сигарет, на які встановлено МРЦ?
    17.05.202424