• Посилання скопійовано

Облік, оподаткування послуг ремонту запчастин, отриманих від нерезидента.

Підприємство А (резидент) передало несправні запчастини та сплатило передоплату підприємству Б (резидент) за ремонтні роботи. Б склало і зареєструвало ПН. Б за окремим договором на ремонтні роботи передало запчастини (оформлено ВМД) та сплатило передоплату за послуги підприємству С (нерезидент, Італія). Після ремонту С поверне запчастини, а підприємство Б передасть їх підприємству А. Бухгалтерський та податковий облік даної операції для Б?

Облік запчастин

Несправні запчастини є власністю підприємства А. Тож при передачі Б такі запчастини залишаються на балансі А, але в аналітичному обліку зазначається, що вони передані підприємству Б.

У свою чергу, Б відображає запчастини на позабалансовому субрахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». Причому на цьому субрахунку на окремих аналітичних рахунках чи субрахунках четвертого порядку спершу відображатимуться запчастини на зберіганні Б, а потім ці ж самі запчастини як передані С, далі при їх отриманні від С знову на збергіганні Б, а при передачі А вони списуються з позабалансового субрахунку 023.

 

ПДВ на вивезення і ввезення запчастин

Це питання Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками розглядало тут.

Вивезення товарів з митної території України здійснюється у митному режимі переробки за межами митної території.

Відповідно до п. 206.13 ПКУ до операцій із вивезення товарів з митної території України у митному режимі переробки за межами митної території застосовується умовне повне звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 24 МКУ.

Відповідно до пп. 206.2.2 ПКУ звільняються від оподаткування товари, що були поміщені в митний режим переробки за межами митної території України та в межах визначеного МКУ строку повертаються на митну територію України у відремонтованому вигляді, якщо ремонт проведено в рамках гарантійних зобов’язань.

Разом з тим згідно з пп. 206.2.3 ПКУ частково звільняються від оподаткування операції із ввезення товарів, що були поміщені у митний режим переробки за межами митної території України (крім зазначених у пп. 206.2.2 ПКУ) та в межах визначеного Митним кодексом України строку повертаються на митну територію України. Сплаті підлягає позитивна різниця між сумами податку, розрахованими виходячи із бази оподаткування продуктів переробки та бази оподаткування товарів, вивезених за межі митної території України для переробки, визначеними за правилами, встановленими п. 190.1 ПКУ.

Таким чином, якщо в розглядуваній ситуації виконані норми пп. 206.2.2 ПКУ, при ввезенні запчастин взагалі не сплачується ПДВ. А якщо виконуються умови пп. 206.2.3 ПКУ, то ПДВ сплачується в розмірі, визначеному цим підпунктом. Таке ПДВ відноситься до ПК. Детально про це ми писали тут.

 

ПДВ при імпорті послуг переробки

Про ПДВ при імпорті послуг, коли його потрібно нараховувати, а коли ні, ми детально писали тут.

ПДВ нараховується у разі, якщо місце постачання послуг знаходиться на митній території України.

Для послуг переробки, на наш погляд, місцем постачання є місце фактичного надання послуг. Детально про це ми писали тут.

Оскільки в розглядуваній ситуації послуги надаються за межами митної території України, то і місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України. Тож ПДВ в цій ситуації, на наш погляд, не нараховується.

 

Бухгалтерський облік робіт, наданих підприємству А

В бухгалтерському обліку підприємства Б будуть такі бухгалтерські проводки (цифри умовні):

• Дт 311 Кт 681 — 12 000 грн. (отримана передоплата);
• Дт 643 Кт 641 — 2 000 грн. (нараховане ПЗ з ПДВ);
• Дт 361 Кт 703 — 12 000 грн. (надані роботи, за актом приймання-передачі, під час передачі відремонтованих запчастин);
• Дт 703 Кт 643 — 2 000 грн. (відображено ПДВ);
• Дт 703 Кт 791 — 10 000 грн. (дохід від продажу віднесено на фінрезультати);
• Дт 903 Кт 23 — 6 302,85 грн. (списана виробнича собівартість робіт);
• Дт 791 Кт 903 — 6 302,85 грн. (собівартість реалізації списана на фінрезультати);
• Дт 681 Кт 361 — 12 000 грн. (зарахована заборгованість за відвантаженими товарами із зобов’язаннями за передоплатою).

 

Бухгалтерський облік робіт, отриманих від нерезидента

Бухгалтерський облік послуг (робіт) ми детально розглядали тут.

Оскільки Б спершу оплачує роботи в іноземній валюті (євро), а потім їх отримує, то вартість робіт визначається за офіційним курсом НБУ на дату оплати. 

Наприкад, якщо курс на дату оплати — 42,0190 грн. за 1 євро, і підприємство Б оплатило нерезиденту 150 євро, то в перерахунку на гривні сума оплати — 6 302,85 грн. (42,0190 х 150).

Вартість отриманих робіт відноситься до складу виробничої собівартості робіт, які підприємство Б надаватиме підприємству А. Тобто, нерезидент в розглядуваній ситуації виступає субпірядником.

Бухгалтерський облік Б:

• Дт 371 Кт 312 — 150 євро / 6 302,85 грн. (здійснена передоплата нерезиденту);
• Дт 23 Кт 632 - 150 євро / 6 302,85 грн. (отримані виконані роботи);
• Дт 632 Кт 371 - 150 євро / 6 302,85 грн. (зарахована передоплата в рахунок отриманих робіт).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»