• Посилання скопійовано

ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування

ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?

Чи може підприємство-виробник надати обладнання в оренду?

Чинне законодавство цього не забороняє.

Тому підприємство може надати обладнання в оренду, якщо на такі операції немає заборони в статуті підприємства. Окрім того, статутом можуть передбачатися додаткові умови для здійснення таких операцій. Наприклад, надання дозволу загальними зборами учасників тощо.

Тому саме у статуті і слід дивитися можливі обмеження на здійснення  таких операцій.

Якщо обладнання отримується в користування з метою подальшого надання в оренду, про це має бути записано в договорі оренди, який укладається між підприємством-орендодавцем і орендарем (ст. 774 ЦКУ). 

Зауважимо декілька моментів, зокрема необхідно:

додати КВЕД щодо даного виду послуг, це превентивний захід щодо блокування ПН та дієвий при фактичному блокуванні.

подати форму №20-ОПП щодо обладнання, що передається в оренду, більш детально туттут і тут.

 

 Бухгалтерський облік

Відповідно до ст. 283 ГКУ, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендарю) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. 

Передача ОЗ в оренду здійснюється за актом приймання-передачі довільної форми, який має містити всі обов’язкові реквізити первинного документа, передбачені п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Переданий в оперативну оренду об’єкт продовжує обліковуватися у складі необоротних активів орендодавця (п. 16 П(С)БО 14). Амортизацію переданих в оренду необоротних активів орендодавець нараховує за правилами, встановленими для таких активів, тобто амортизаційні відрахування відображають за кредитом рахунку 13. 

Нараховану амортизацію включають до витрат. Відповідно до наведеної ситуації оренда не є основним видом діяльності підприємства, тому амортизацію включають до складу інших операційних витрат за дебетом рахунку 949.

Дохід від передачі обладнання в оренду  орендодавець визнає за кредитом субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів»:

  • Дт 361, 377 Кт 713 — нарахована орендна плата;
  • Дт 713 Кт 641 — нараховано ПЗ з ПДВ;
  • Дт 713 Кт 791 — дохід від оренди віднесено до складу фінрезультатів;
  • Дт 311 Кт 361, 377 — отримано орендну плату від орендаря.

 

Оподаткування

Для підприємства-орендодавця не важливо, кому буде надаватися обладнання – фізичній чи юридичній особі. Оподаткування даної господарської операції проводиться в загальному порядку. 

 

ПДВ

Передача обладнання є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20%.

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

Звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ).

Оскільки надання майна в оренду відповідає ознакам самостійно виготовленої послуги (ця послуга не придбавається у інших суб’єктів), то в зазначеному випадку слід зважати на цю норму.

 

Податок на прибуток

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування при наданні обладнання в оренду. 

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202489
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449