• Посилання скопійовано

Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?

Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора

Послуги

Нормативними документами не встановлено особливості бухгалтерського обліку зарядки електроавтомобіля. Наприклад, тут, тут ми писали, що придбання електроенергії під час зарядки автомобіля є отриманням послуг, а не товарів. А тому з точки зору бухгалтерського обліку недоречно обліковувати отриману в зарядний пристрій автомобіля електроенергію як товар.

Підприємство під час зарядки електромобіля отримує послуги.

 

 

Списання до складу витрат

Якщо підприємство отримує послуги, то, на наш погляд, вартість отриманої електроенергії слід відразу списати на витрати – до складу тих витрат, де використовується автомобіль. Наприклад, якщо це автомобіль для адмінпотреб, то витрати списують на рахунок 92.

 

Списання до складу витрат майбутніх періодів

Але є і інша думка щодо обліку отриманої електроенергії. Оскільки отримана електроенергія (в кВт-год) витрачається не одразу, а протягом певного часу, її обліковують на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», а потім списують пропорційно фактичному пробігу автомобіля.

Причому для такого списання доречно мати норми витрачання електроенергії. Встановлених нормативними документами норм немає. Тому це питання кожне підприємство вирішує самостійно, обумовивши наказом по підприємству. Наприклад, можна взяти норми, наведені в технічній документації на автомобіль.

Кількість зарядженої електроенергії, залишку електроенергії, витрат електроенергії можна встановити за лічильником автомобіля. Всі ці показники записують до документа, яким оформляють роботу автомобіля – подорожнього листа, звіту, акту тощо. Оскільки форми цих документів нормативними документами не встановлені, підприємство розробляє таку форму самостійно.

 

Який з двох варіантів обрати?

Підприємство вирішує це питання самостійно, залежно від того, який з цих воно вважає обгрунтованішим.

Поряд з цим можна отримати консультацію з нього питання у Мінфіну, який в Україні є державним органом, який регулює питання методології бухобліку та фінзвітності (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

 

Визначення кількості і вартості отриманої електроенергії

У разі заправки на станції зарядки стороннього постачальника кількість і вартість отриманої електроенергії визначається за документами постачальника. Окрім того, вона має контролюватися лічильником електроавтомобіля.

У разі заправки на території підприємства з розетки, яка не обладнана лічильником, кількість визначається за даними лічильника електромобіля, а вартість на підставі рахунку електропостачальної організації.

В обох цих випадках зарядка авто відображається проведенням:

  • ·       Дт 92 тощо чи 39 Кт 631.

Але в першому випадку контрагентом за субрахунком 631 виступатиме власник зарядної станції, а в другому електропостачальна організація.

А якщо заправка відбулася з розетки будинку, який належить власнику (засновнику) чи директору підприємства, то в цьому разі підприємство отримало електроенергію безоплатно. Тому отриману електроенергію слід відобразити як безоплатно отримані послуги:

  • ·       Дт 92 тощо чи 39 Кт 718 (на справедливу вартість електроенергії, тобто, ринкову вартість – фактично вартість, за якою підприємство отримувало би електроенергію від електропостачальної організації).

Однак тут ми пояснили, що подібна проводка з визнання безоплатно отриманих послуг не має економічного сенсу і не передбачена Інструкцією № 291. Такк проведення матиме сенс тільки якщо вартість безоплатно отриманих послуг збільшуватиме вартість активів (запасів тощо). Наприклад, це може бути, якщо вартість автоперевезення включатиметься до первісної вартості придбаних запасів.

Але якщо автомобіль використовується для адмінпотреб і витрати з його обслуговування списуються на рахунок 92, то проводку Дт 92 тощо чи 39 Кт 718, на наш погляд, робити не потрібно.

Тобто, безоплатно отримана електроенергія в обліку, на наш погляд, не відображається.

Але для уникнення непорозумінь з цього питання також можна звернутися до Мінфіну (див. вище).

Для засновника (учасника), директора, на наш погляд, така операція не матиме податкових чи інших наслідків. Звісно, якщо інше не передбачено внутрішніми документами підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024174
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450