• Посилання скопійовано

Облік у комітента пошкодженого товару в результаті військових дій

Комітент передав комісіонеру по договору комісії товари, які в подальшому були пошкоджені в результаті військових дій. Комісіонер надав такі документи: лист ТПП України про настання форс-мажорних обставин, акт списання товару, яким визначено, що порядок та умови відшкодування товару вирішуються сторонами за відповідною домовленістю шляхом укладення додаткової угоди; лист-повідомлення про списання з обліку нереалізованих залишків товарів. Як комітенту відобразити списання пошкодженого товару в обліку?

Бухгалтерський облік

Передача товару посереднику (комісіонеру) відображається проведенням Дт 283 «Товари на комісії» Кт 28 «Товари».

Більш детально ми писали про це тут.

Вартість втрачених товарів – це втрати, що не пов’язані з операційною діяльністю підприємства і вони є іншими витратами. Відповідно до Інструкції №291 завдані підприємству збитки від знищення товарів внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану відображаються на рахунку 977 за фактичною собівартістю, зокрема проведенням Дт 977 «Інші витрати діяльності» Кт 283 «Товари на комісії».

Визнання витрат проводиться відповідно до документів, наданих комісіонером (лист ТПП України/сертифікат, акт списання товару, лист-повідомлення про списання з обліку нереалізованих залишків товарів та акту звірки).

 

Оподаткування

ПДВ

Відповідно до пп. 32 - 1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, протягом дії воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподаткованих ПДВ операціях, або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари придбані в оподатковуваних ПДВ операціях, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану.

До наведених у цьому пункті операцій норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються.

Дію обставин непереборної сили засвідчує ТПП України. Листом ТПП України від 28.02.2022 р. №2024/02.0-7.1 підтверджено, що введення військового стану в Україні з 24.02.2022 р. до його офіційного закінчення є обставинами непереборної сили (форс-мажорними обставинами).

ДПС звертає увагу на те, що платнику також окремо доцільно провести інвентаризацію, звернутись до органів ДСНС, здійснити всі можливі заходи фіксації факту пошкодження. В даній ситуації всі ці дії має зробити комісіонер і отримати сертифікат ТПП України для підтвердження пошкодження товару. За умовами запитання комісіонер оформив ці документи.

Комітент також у себе проводить інвентаризацію і фіксує факт відсутності товару відповідно до документів, наданих комісіонером.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму пошкодженого товару внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного.

ДПС також наголошує, що за умови виконання вимог бухгалтерського обліку щодо визнання витрат, дані витрати обліковуються за правилами бухгалтерського обліку. Хоча дане питання і не відноситься до компетенції ДПС.

 ***

Висновки:

  1. Комітент на основі документів, наданих комісіонером, списує пошкоджені товари до складу інших витрат діяльності;
  2. Податкові зобов’язання з ПДВ у разі документального підтвердження пошкодження товару в результаті військових дій відповідно до пп. 198.5 ПКУ  комітентом не нараховуються;
  3. ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями зі списання пошкодженого товару внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану.

Додатково читайте тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024230
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202427
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450