• Посилання скопійовано

Як облікувати борг поручителя?

Підприємство А виступило поручителем за кредитним договором підприємства В, яке визнано банкрутом і перебуває в процесі санації. Ухвалою суду борг В визнано боргом А і включено до реєстру вимог кредиторів А. Як відображати такий борг в обліку підприємства А?

Юридичні особливості договору поруки

Особливості договору поруки встановлені в ст. 553 – ст. 559 ЦКУ.

Згідно з ч. 1 ст. 553 ЦКУ за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч. 2 ст. 554 ПКУ).

До поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання (ч. 2 ст. 556 ЦКУ).

Таким чином, поручитель зобов’язаний замість боржника виконати зобов’язання, якщо отримає відповідну вимогу від кредитора. Якщо поручитель виконає таке зобов’язання, сплативши кредитору борг, такий поручитель стає новим кредитором для боржника і має право вимагати від нього сплати боргу.

 

Бухгалтерський облік

Відповідно до Інструкції № 291 позабалансовий рахунок 05 «Гарантії та забезпечення надані» передбачено для узагальнення інформації про наявність та рух виданих підприємством гарантій та забезпечень виконання як власних зобов'язань та платежів, так і зобов'язань та платежів інших підприємств (за договорами поруки).

Зокрема, на цьому рахунку обліковується, серед іншого, вартість взятих на себе зобов'язань за договорами поруки.

Збільшення залишку на рахунку 05 відбувається при видачі гарантій та забезпечень, зменшення - при погашенні заборгованості, на яку були вони надані, та при перенесенні зобов'язань за ними на баланс.

В ч. 2 ст. 556 ЦКУ зазначено, що права кредитора у поручителя виникають тільки тоді, коли він сплатить зобов’язання. Таким чином, і зобов’язання зі сплати заборгованості перед кредитором слід відображати на балансі, на наш погляд, в момент такої сплати.

Виходячи з наведеного, бухгалтерський облік поручителя буде такий (див. таблицю).

Таблиця. Бухгалтерський облік поручителя (цифри умовні)

№ пор.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума

Дт

Кт

1

Укладено договір поруки

05

 

100 000

2

Оплата кредитору

377кредитор

311

100 000

3

Списано забезпечення з рахунку 05

 

05

100 000

4

Пред’явлена вимога до боржника

377боржник

377кредитор

100 000

Якщо боржник погасить борг

5

Погашення боргу боржником

311

377боржник

100 000

Якщо боржник не погасить борг

6

Списання боргу, якщо боржника буде ліквідовано і борг стане безнадійним чи поручитель простить борг боржнику

944

377боржник

100 000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202410
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024289
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202453