• Посилання скопійовано

Як вести облік нестач та надлишків пального на АЗС, яке прийняте від постачальника?

Підприємство має АЗС та торгує ПММ. Облік ПММ ведеться в літрах. Імпортне пальне згідно з документами надходить в кілограмах, тому при прибуткуванні пального виникають різниці в літрах за рахунок температури. Як документально відобразити таку нестачу пального?

Роздрібні торгівці пальним (АЗС) продають пальне у фактичних літрах, при цьому ці ж літри вважаються такими, що приведені до температури 15°С. Про це зазначено у пп. 232.1 ПКУ – одиницею обліку обсягів пального в СЕА РП є літри, приведені до температури 15° C. При цьому відпущені літри в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, вважаються як літри, приведені до температури 15° C. Такі одиниці обліку для пального повинні використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.

Оскільки на АЗС продаж пального відбувається у фактичних літрах, то й оприбутковувати це пальне треба також у фактичних літрах. Зазвичай АЗС не ведуть облік пального в кілограмах, тому що це недоцільно. Літри, приведені до температури 15°С, зазначаються в «імпортній» акцизній накладній. Докладніше про АН при імпорті ми писали туттуттут та тут.

У главі 3 «Терміни і визначення» Інструкції №281 наведені, зокрема, такі визначення:

  • Вузол обліку нафти – сукупність технічних і програмних засобів, що забезпечують вимірювання маси, об'єму, густини нафти в реальному часі безпосередньо на потоці масовим динамічним або об'ємно-масовим динамічним методом;
  • Облік нафти і нафтопродуктів – операція, яка проводиться на підприємстві під час технологічного процесу і яка полягає у визначенні об'єму і маси нафти або нафтопродуктів для подальших облікових операцій;
  • Торговельна операція – операція між постачальником та споживачем, що полягає у визначенні об'єму або маси нафти і нафтопродуктів для подальших облікових операцій.

Тож оприбуткування імпортного пального на АЗС повинно бути виміряне у фактичних літрах та кілограмах. Відповідно до пп. 4.2.1 Інструкції №281 облік нафтопродуктів на АЗС ведеться в одиницях об'єму – літрах, відповідно до пп. 10.1 Інструкції №281 облік руху нафтопродуктів на АЗС теж здійснюється в одиницях об'єму.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інструкції № 281 у разі надходження вантажу в технічно справних цистернах зі справними пломбами вантажовідправника і виявлення в них під час приймання нафти і нафтопродуктів нестач, що перевищують норми природних втрат і границі відносної похибки методу вимірювання маси згідно з договором, спір стосовно відшкодування нестач вирішується в порядку, передбаченому відповідним договором та діючим законодавством України. В залежності від результатів такого спору вони відображаються в бухобліку. Зокрема, якщо нестача списується за рахунок одержувача, він може списати нестачу записом Дт 947 Кт 281. Якщо нестачу компенсує постачальник, бухоблік залежатиме від умов такої компенсації.

Далі, згідно з пп. 5.1.5 Інструкції №281 у разі, якщо під час приймання нафти і нафтопродуктів виявлені надлишки, які перевищують границі відносної похибки методу вимірювання маси згідно з договором, вантажовідправнику направляється повідомлення щодо оприбуткованих надлишків, якщо інше не передбачено умовами договору. Далі облік надлишків залежить від домовленостей між постачальником і покупцем.

Нестача нафти і нафтопродуктів у межах норм природних втрат, що виникла в процесі їх транспортування, покладається на вантажоодержувача (пп. 5.1.8 Інструкції №281). В такому разі в обліку робиться запис - Дт 281 Кт 632 на фактичну кількість прийнятого пального (тобто вже за мінусом нестачі в межах норм природних втрат) та на вартість прийнятого пального, зазначену в інвойсі постачальника.

Докладніше про норми втрат пального читайте тут.

Відповідно до пп. 5.4.1 Інструкції №281 з прибуттям нафтопродуктів до вантажоодержувача в автоцистерні перевіряється наявність і цілісність пломб, технічний стан автоцистерни, відповідність об'єму і густини нафтопродукту в автоцистерні об'єму і густині, зазначеним у товарно-транспортній накладній на відпуск нафтопродуктів (нафти) за формою №1-ТТН (нафтопродукт).

Документування руху пального в різних ситуаціях (в тому числі списання нестач) регламентоване Інструкцією №281. Зокрема, у пп. 10.2.9 Інструкції №281 описано, як документувати факт невідповідності фактично виміряної температури, густини і кількості нафтопродукту значенням, наведеним у ТТН.

***

Оскільки паливороздавальна колонка розглядається як витратомір-лічильник, а продані через неї фактичні літри вважаються такими, що приведені до температури 15°С, обов’язково виникає облікова різниця між залишком пального у фактичних літрах в бухобліку та даними СЕА РП. Ця різниця визначена у пп. 47 Порядку №408. Докладніше ми писали про неї у статті Роздрібний продаж пального на АЗС: складаємо акцизні накладні, розділ «Облікова різниця між даними СЕА РП та даними бухобліку пального на АЗС».

Звертаємо увагу, що облікова різниця, передбачена пп. 47 Порядку №408, застосовується тільки роздрібними торговцями пальним (АЗС).

Загалом, протягом всього року фактична кількість літрів повинна приблизно співпадати з літрами, приведеними до 15 градусів Цельсія. Відхилення в межах облікової різниці за весь рік може бути скориговане протягом січня наступного року – адже зробити це потрібно не пізніше 31 січня наступного року (пп. 48 Порядку №408).

Якщо на підприємстві виникають різниці, що перевищують облікову різницю, передбачену пп. 47 Порядку №408, це свідчить про те, що потрібно перевірити правильність ведення кількісного обліку пального. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024215
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450