• Посилання скопійовано

Облік переуступки майнових прав на нерухоме майно

ТОВ будує житловий будинок і продає майнові права. У договорі купівлі-продажу майнових прав покупцем є фізособа. Згідно з договором, у разі перевідступлення майнових прав покупцем на користь третьої особи, зміни сторони договору – покупця, первинний покупець сплачує пеню на користь ТОВ 5% від повної вартості майнових прав. Як відобразити в бухобліку суму пені - 5%? Чи повинна фізособа – первинний покупець, яка перевідступила майнові права, подати декрацію про доходи і сплатити ПДФО і ВЗ?

Продаж майнових прав фізособою – першим покупцем

Щодо продажу майнових прав фізичною особою є консультація податківців тут. Тут розглядається ситуація, коли фізична особа придбала майнові права на нерухомість, а потім перевідступає їх іншій фізичній особі. 

А саме, відповідно до пп. 164.2.13 ПКУ до складу оподатковуваного доходу фізособи – продавця майнових прав включаються доходи, що становлять позитивну різницю між сумою коштів, отриманих платником податку від інших осіб внаслідок відступлення на їх користь права вимоги за договором про участь у фонді фінансування будівництва (у тому числі, якщо таке відступлення здійснено на підставі договору купівлі-продажу), та сумою коштів, внесених платником податку до такого фонду за цим договором.

Зазначений вид доходу оподатковується за ставкою, визначеною в пп. 167.1 ПКУ – 18%. Ставка військового збору – 1,5%.

Якщо фізособа – перший покупець продала майнові права фізособі – другому покупцю за ціною, що більше ціни придбання майнових прав, то фізособа – перший покупець повинна подати декларацію про майновий стан і доходи і сплатити податок з перевищення ціни продажу над ціною купівлі майнових прав – див. тут.  Якщо такого перевищення немає, то намає оподатковуваного доходу і подавати декларацію не потрібно.

У разі, якщо у фізособи – першого покупця виник оподатковуваний дохід (якщо він продав майнові права дорожче, ніж придбав), то позитивну різницю між ціною продажу та ціною купівлі майнових прав слід відобразити у рядку 10.13 декларації про майновий стан і доходи, в якому вказується загальна сума інших оподатковуваних доходів, не зазначених у попередніх рядках декларації (див. пп. 15 п. 1 розділу ІІІ «Порядок заповнення декларації» Інструкції №859).

 

Облік отриманої пені у ТОВ 

За умовами запитання договором між ТОВ і першим покупцем передбачено, що якщо покупець відступає майнові права, він повинен сплатити пеню в розмірі 5% повної вартості майнових прав на користь ТОВ. Відповідно, у ТОВ виникає дохід на цю суму:

  • Дт 377 Кт 715 – нарахування доходу у вигляді пені;
  • Дт 311 Кт 377 – отримання грошових коштів від першого покупця.

На нашу думку, отримання пені за переуступку майнових прав не є оплатою покупця за майнові права, отже, ця операція не є постачанням майнових прав, а відтак сума пені не оподатковується ПДВ. Прямої норми ПКУ на цей випадок немає, тому для впевненості радимо отримати від податківців ІПК з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    Сьогодні 14:331
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    Сьогодні 12:0918
  • Бухоблік виготовлення зразків з товарів
    Підприємство планує з товарів виготовити зразки, які потім надаватиме своїм покупцям. Зразки виготовлятиме сторонній підрядник. Як оформити передачу товарів підряднику, отримання зразків? Як відобразити в бухгалтерському обліку?
    Сьогодні 10:315
  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202414
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202431