• Посилання скопійовано

Добровільне медичного страхування працівників: як відобразити в бухобліку?

Як відображається в бухгалтерському та податковому обліках внески, сплачені за страховим медичним полісом за працівників підприємства?

Медичне страхування (безперервне страхуванняздоров’я) є одним з видів добровільного страхування в Україні (п. 3 ч. 4 ст. 6 Закону №85). Хоча воно також зазначене і серед обов'язкових видів страхування в пп. 1 ст. 7 Закону №85, на даний момент обов'язкове медичне страхування в Україні поки не запроваджено. Тож надалі будемо говорити тільки про добровільне медичнестрахування (ДМС).

Згідно зі ст. 16 Закону №85, договір страхування – це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Відповідно до ст. 981 ЦКУ, договір страхування маєукладатися в письмовій формі або через видання страхувальникові страхового свідоцтва (поліса, сертифіката).

Страхувальниками, згідно зі ст. 3 Закону №85 визнаються юридичні особи та дієздатні фізичні особи, які уклали зі страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства України. Страхувальники можуть укладати зі страховиками договори про страхування третіх осіб (застраховани хосіб) лише за їх згодою, крім випадків, передбаченихчинним законодавством.

У випадку ДМС за рахунок роботодавця страхувальником буде роботодавець, який укладає договір ДМС за згодою працівників, які є застрахованими особами.

Для дотримання норм Закону № 85 роботодавець має:

  • отримати від працівника заяву з проханням укласти щодо нього договір добровільного медстрахування, яка буде підтверджувати згоду працівника на це;
  • видати наказ із зазначенням переліку осіб, щодо яких укладається договір добровільного медстрахування;
  • написати від імені страхувальника (роботодавця) письмову заяву за формою, установленою страховиком.

Договір страхування набирає чинності з моменту внесенняпершого страхового платежу, якщо в ньому не передбаченоінше (ч. 4 ст. 18 Закону №85).

У договорі мають міститися такі умови:

  • розмір страхових внесків;
  • програма страхування;
  • страхова сума, тобто граничний розмір страхового забезпечення, або перелік медичних послуг іззазначенням їхньої вартості;
  • інші умови.

У договорі або додатках до нього наводиться інформаціяпро застрахованих осіб: прізвище, ім'я, по батькові, індивідуальний податковий номер тощо. Ці дані потрібнідля оподаткування операцій за договором і поданняподаткової звітності про доходи працівників.

Зверніть увагу! З 01.01.2024 р. Закон №85 втратить чинність і діятиме інший Закон «Про страхування» від 18.11.2021 р. № 1909-IX. Зокрема, згідно з ч. 3 ст. 93 цього нового закону, при укладенні договору страхування, за яким страхуються ризики, пов’язані із страхуванням життя та здоров’я, страховик матиме право призначити медичне обстеження застрахованої особи з метою оцінки фактичного стану здоров’я такої особи, якщо такий огляд передбачено загальними умовами страхового продукту.

Страховик матиме також право вимагати проходження медичного обстеження застрахованою особою в закладі охорони здоров’я, визначеному таким страховиком, але виключно у разі оплати страховиком всіх прямих та супутніх витрат, пов’язаних з таким обстеженням.

Також про особливості добровільного медичного страхування під час війни читайте тут

 

Договір ДМС з точки зору оподаткування

Згідно з пп. 14.1.52-1 ПКУ, договір добровільного медичного страхування – це договір страхування, який передбачаєстрахову виплату, що здійснюється закладам охорониздоров'я у разі настання страхового випадку, пов'язаного з хворобою застрахованої особи або нещасним випадком. Такий договір має також передбачати мінімальний строк його дії один рік та повернення страхових платежіввиключно страхувальнику при достроковому розірваннідоговору.

Якщо умови договору ДМС не будуть відповідати цим вимогам, він не буде оподатковуватись за спеціальними правилами для договорів ДМС.

У зв’язку з чим податківці в ІПК від 26.09.2019 р. №382/6/99-00-07-02-02-15/ІПК зазначали, що договір добровільного медичного страхування, за яким страхова виплата здійснюється безпосередньо страхувальнику – фізичній особі, не вважається договором добровільного медичного страхування для цілей оподаткування.

 

Бухоблік договорів ДМС у роботодавця

Зобов'язання щодо страхових платежів за договорами добровільного медичного страхування відображаються на субрахунку 654. Відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством. Тому оплата страхових внесків проводиться саме за рах. 654: Дт 654 Кт 311.

Мінфін радить включати суми страхових платежів за договорами ДМС до складу інших витрат операційної діяльності – субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності» (лист Мінфіну від 22.03.2010 р. №31-34000-20-10/6144).

Разом з цим, у пп. 15.1 та пп. 15.7 НП(С)БО 16 витрати на медичне страхування працівників зазначені у складізагальновиробничих витрат. Тому за бажаннямстрахувальники можуть відображати витрати за страховими платежами на тих самих рахунках, що й зарплату застрахованих працівників. Така схема бухобліку помилкою не буде та дасть можливість отримати інформацію про те, скільки ж насправді коштів витрачається на утримання та стимулювання персоналу.

Часто страхові платежі за договором добровільногомедстрахування вносять одноразово з розрахунку річної суми страховки. Тому їх спочатку відображають на рахунку 39, а потім щомісячно списують на рахунки відповідних витрат (23, 91 – 93, 949) в розмірі 1/12 сплаченої суми.

Оскільки вартість страхового полісу ДМС є доходом працівників, то її слід також відображати і на рахунку 66. Оскільки витрати на ДМС не належать до фонду оплати праці згідно з пп. 3.5 Інструкції №5, то їх потрібно обліковувати на субрахунку 663 "Розрахунки за іншими виплатами", на якому ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці(див. Інструкцію № 291).

Більш докладно про бухоблік та оподаткування ДМС працівників дивіться у таблиці.

 

Податок на прибуток у роботодавця

У ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування при здійснені перерахування страхових платежів за працівників за договорами добровільного медстрахування.

 

Податок на додану вартість у роботодавця

Операція з медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ. Адже згідно з пп. 196.1.3 ПКУ такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. 

До того ж сума компенсації вартості страхового полісу, щовнесена на банківський рахунок чи касу підприємствапрацівником, також не буде оподатковуватися ПДВ і податкова накладна не складатиметься (ІПК ДФС у м. Києві від 25.10.2018 р. №4585/ІПК/26-15-15-01-18).

Втім, пам’ятайте, що операції, пов’язані з придбанням страхових полісів для працівників, підприємство-страхувальник, якщо воно зареєстроване платником ПДВ, має відобразити в рядку 10.4 декларації з ПДВ.

 

ПДФО та військовий збір з доходів працівників у вигляді поліса ДМС

Сума страхових внесків (в тому числі за договорами довгострокового страхування життя, добровільногомедичного страхування) фізичної особи, яка нарахована та сплачена його роботодавцем за свій рахунок чи на користьтакої фізичної особи, включається до загального місячного(річного) оподатковуваного доходу платника податкувідповідно до пп. 164.2.16 ПКУ

Згідно пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ не належить до оподаткованого доходу працівника сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачена роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 відсотків нарахованої заробітної плати такому працівнику. 

А отже, з доходу працівника у вигляді перерахованих страхованих внесків, якщо їх сума перевищує розмір зазначеної пільги,   слід утримати 18% ПДФО та 1,5% ВЗ як податковий агент відповідно до пп. 176.2 ПКУ.

Крім цього, оскільки дохід працівнику надається в негрошовій формі, то для цілей визначення бази оподаткування ПДФО слід застосувати натуркоефіцієнт (пп. 164.5 ПКУ), а ось для визначення суми військового збору коефіцієнт не застосовується. 

Сума податку з вартості страхового поліса розраховується за правилами пп. 164.5 ПКУ таким чином: потрібно збільшити вартість сплаченого поліса на коефіцієнт, який визначаєтьсяза формулою, наведеною у пп. 164.5 ПКУ. Оскільки до такого доходу застосовується ставка ПДФО 18%, то цей коефіцієнт становить 1,21951.

При сплаті страхових внесків ДМС дії підприємства — покупця полісів будуть такими:

1. оплачується вартість страхових полісів на користь страхової компанії;

2. визначається база оподаткування ПДФО щодо кожної застрахованої особи шляхом множення оподаткованої частини вартості полісу на коефіцієнт;

3. така база оподатковується ПДФО за ставкою 18%;

4. а ось військовим збором оподатковується сама оподаткована частина страхових внесків, за ставкою 1,5%;

5. згідно з пп. 168.1.4 ПКУ сума ПФДО сплачується до бюджету не пізніше трьох банківських днів, наступних за днем оплати страхових внесків на користь страхової компанії. Військовий збір, нагадаємо, сплачується(перераховується) до бюджету в ті ж самі строки (пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ).

Зауважимо, що податки із доходу працівників, повинні утримуватися з його ж доходів, та не повинні бути витратами самого підприємства, адже суми податків мають бути утримані з доходу та за його рахунок згідно з пп. 168.1.1 ПКУ. В іншому випадку (тобто у разі сплати податків за рахунок коштів підприємства) податківці говорять, що така фізособа отримує додаткове благо у вигляді сплаченого податкового зобов’язання замість неї.

Не слід плутати медичне страхування працівників з домогою на лікування та медичне обслуговування. У випадку зі сплатою страхових платежів на користь працівників за договором добровільного медстрахування не застосовується норма пп. 165.1.19 ПКУ, відповідно до якої доходами, які не включаються до розрахунку загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу, є, зокрема, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця.

Що стосується заповнення додатку 4ДФ до об’єднаної звітності, то такий дохід зазначається з ознакою доходу «125». Причому в графах 3а та 3 додатка 4ДФ податковий агент має відображати суми нарахованого та наданого у негрошовій формі доходу з урахуванням підвищуючого коефіцієнта.

 

ЄСВ на вартість поліса ДМС не нараховується

Згідно з п. 3.5 Інструкції №5 внески підприємств за договорами добровільного медичного страхування працівників не включають до фонду заробітної плати. Ці внески також прямо згадані й у п. 2 р. II Переліку №1170. А тому на такі платежі не нараховується ЄСВ.

Приклад. У жовтні 2023 року підприємство уклало договір добровільного медстрахування на період з листопада 2023 р. по жовтень 2024 року на користь працівника та сплатило страхові платежі авансом на рік у сумі 18 000 грн. Податки утримано із суми заробітної плати працівника, яка у жовтні 2023 року становила 15000 грн (нарахована). 

 Таблиця

Бухгалтерський облік договору ДМС та його оподаткування ПДФО та ВЗ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

 

Дт

Кт

 

Перераховано страхові внески за працівника на користь страховій компанії – у жовтні 2023 за 12 місяців

654

311

18000,00

Нарахування доходу працівника у вигляді сплачених страхових внесків у жовтні 2023

39

663

18000,00

Утримано ПДФО та ВЗ щодо доходу у вигляді страхових внесків із суми заробітної плати

ПДФО = (18000,00 – 15000 х 30%) х 1,219512 × 18% = 2963,41  грн
ВЗ = (18000,00 – 15000 х 30%) х 1,5% = 202,50 грн

661

641/ПДФО,
642/ВЗ

2963,41

270,00

Перараховано ПДФО та ВЗ протягом 3-х банківських днів із дня сплати страхових платежів
 

641/ПДФО
642/ВЗ

311
311

2963,41

270,00

Визнання витрат на страхування працівника у листопаді 2023 

23, 91-93, 949

663

39

654

1500,00*

1500,00

*) оскільки договір ДМС укладено на 12 місяців, то 1/12 вартості полісу списується на поточні витрати у першомумісяці дії договору, а решта 11/12 перебувають у складівитрат майбутніх періодів. Надалі протягом решти 11 місяців дії договору щомісяця списується на витрати 1/12 вартості полісу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202410
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024278
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202452