• Посилання скопійовано

Гуманітарна допомога: облік та звітність у благодійного фонду

Як в обліку БФ провести наступні операції та відобразити їх у звітності?

Операції:

  1. Отримано гуманітарну допомогу, в документах вказана тільки вага товарів. Передано дану ГД іншому БФ для подальшої роздачі тим, хто її потребує;
  2. Отримано благодійні внески на поточний рахунок, якими сплачено за доставку ГД;
  3. Отримано авто, вартість в документах не зазначено. Передано авто на військову частину;
  4. Закриття доходів та витрат і відображення в звіті.

 

Відповідь: 

Отримано гуманітарну допомогу, в документах вказана тільки вага товарів. Передано товари іншому БФ для подальшої роздачі тим, хто її потребує

Насамперед зазначимо, що оскільки ГД надійшла без зазначення її вартості, то БФ має оформити акт встановлення справедливої вартості (визначеної за п. 12 П(С)БО 9), визначивши їх первісну вартість на підставі інформації, отриманої з інших джерел, а потім проводити в обліку проведенням: Дт 20 Кт 483. Справедливу вартість визначають, додавши за необхідності до первісної вартості витрати на транспортування та вантажні роботи, якщо такі були понесені БФ.

Передача товарів іншому БФ здійснюється на підставі акту прийому-передачі, а в обліку робиться проведення: Дт 483 Кт 20.

 

Отримано благодійні внески на поточний рахунок, якими сплачено за доставку ГД

В обліку благодійні внески відображаються проведенням: Дт 311 Кт 483. Сплачено доставку ГД коштами, що надійшли, відображається проведенням: Дт 631 Кт 311. Витрати списуються записом Дт 949 Кт 631, одночасно визнають дохід від цільового фінансування: Дт 484 Кт 718. 

 

Отримано авто, вартість якого в документах не зазначено. Передано авто військовій частині

Якщо БФ заздалегідь відомо, що автомобіль призначається для передачі військовій частині, його доцільно оприбуткувати на рахунку 28 (Дт 28 Кт 484), куди списати й інші пов’язані з придбанням витрати, наприклад, на переоформлення.

Безоплатну передачу автомобіля відображають проводкою: Дт 949 Кт 28. Поряд з цим визнають дохід від цільового фінансування: Дт 484 Кт 718. 

Безоплатну передачу транспортного засобу слід оформити відповідним договором благодійної допомоги. Крім цього, передачу авто оформляють актом прийому – передачі ОЗ. При цьому може застосовуватися форма акта, затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. №818, або самостійно розроблена форма.

 

Закриття доходів та витрат 

Витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображаються в складі витрат того звітного періоду, у якому вони були здійснені  (п. 7 П(С)БО 16).

Тобто доходи БФ визнаються у сумі витрат і тоді, коли ці витрати визнано. Доходи визнаються щомісячно, на рівні понесених витрат, тому прибутку в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності неприбуткової організації з таких операцій не може бути. 

Доходи у сумі понесених витрат на статутну діяльність БФ включають всі витрати, крім амортизації основних засобів, придбаних за рахунок цільового фінансування та цільових надходжень, відображаються в обліку записом: Дт 48 Кт 718

За загальним правилом, в кінці звітного періоду всі витратні рахунки закриваються на рахунок 79 та відображають в обліку проведенням: Дт 718 Кт 791.

 

Відображення в Звіті

У рядку 1.6 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації узагальнено вид доходу як надходження у формі безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, але розділено за видами, де, зокрема, у рядку 1.6.2 ГД «гуманітарна допомога» зазначається ГД. Витрати неприбуткової організації, зокрема по ГД відображаються у рядку 2.4.2 ГД «гуманітарна допомога». Або у рядку 3.1 ГД «гуманітарна допомога»  - у разі нецільового використання.

При цьому до звіту обов’язково подають додаток ГД підприємства, організації та установи, які отримували протягом року гуманітарну допомогу, із зазначенням її цільового або нецільового використання. Де, сумарне значення показників графи 9 розділу II переноситься у рядок 1.6.2 ГД Звіту, а сумарне значення показників графи 8 розділу III переноситься у рядок 2.4.2 ГД Звіту. І за потреби, сумарне значення показників графи 7 розділу IV переноситься у рядок 3.1 ГД даного Звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»