• Посилання скопійовано

Облік прощення передоплати від нерезидента

Резидент України, платник податку на прибуток, отримав у 2021 р. передоплату від нерезидента за товар згідно з умовами експортного контракту. В 2021 р. відбувся експорт товару, але на суму менш, ніж передоплата. В 2023р. сторони уклали договір про прощення боргу. Як відобразити в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ? Чи можуть податкові органи тлумачити цю операцію як приховану плату за якісь послуги та нарахувати ПДВ?

Бухгалтерський облік

Детально бухгалтерський облік при експорті товару ми розглядали тут.

Там ми зазначали, що у разі отримання попередньої оплати (авансу) вона відображається в балансі за офіційним курсом НБУ на дату отримання (див. пп. 5 НП(С)БО 21): Дт 312 Кт 681.

Заборгованість на субрахунку 681 є немонетарною, адже вона погашатиметься відвантаженням товару. Тому курсові різниці на неї не нараховуються.

Якщо сторони укладають угоду про прощення боргу, то підлягає списанню заборгованість, відображена за кредитом субрахунку 681. Визначена така заборгованість за курсом НБУ на дату отримання передоплати. Тому і списується вона за таким самим курсом.

Списання відображається проводкою: Дт 681 Кт 719.

 

Чи нараховувати ПДВ

Особливості оподаткування ПДВ при експорті товару ми розглядали тут.

Там ми зазначали, що на дату отримання передоплати ПДВ не нараховується. Датою виникнення ПЗ з постачання товарів у разі їх експорту є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (пп. «б» пп. 187.1 ПКУ).

Оскільки на залишок передоплати експорту товару не було, то й ПДВ не нараховується. А операція прощення грошового боргу не є оподатковуваною ПДВ операцією.

Тож ПДВ при списанні цього боргу не нараховується.

 

Чи можуть податкові органи тлумачити цю операцію як приховану плату за якісь послуги, та нарахувати ПДВ?

Якщо укладено договір про прощення боргу, то, на наш погляд, немає підстав тлумачити таку операцію, як приховану плату за якісь послуги.

Але якщо надання таких послуг дійсно мало місце, то, звісно, вірогідність такого тлумачення може бути. Причому в разі надання послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України, виникає обов’язок щодо оподаткування ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»