• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при зменшенні СК і поверненні грошових коштів

Юрособа, високодохідник, планує частково зменшити статутний капітал. Засновник один. Чи потрібно в цьому випадку сплачувати податки при поверненні грошових коштів? Як відобразити в бухобліку?

Бухгалтерський облік

Зменшення статутного капіталу:

  • Дт 401 Кт 672.

Виплата коштів на банківський рахунок засновника:

  • Дт 672 Кт 311.

 

Податок на прибуток

Розглядувана операція не впливає на оподаткування цим податком.

 

ПДФО, ВЗ

Якщо внаслідок зменшення у законодавчо встановленому порядку статутного капіталу товариства його засновнику повертаються грошові кошти, які були внесені ним при формуванні цього капіталу під час заснування товариства, то на таку операцію поширюються норми п. 170.2 ПКУ. Об'єктом оподаткування ПДФО і ВЗ вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати, пов'язані з придбанням такого корпоративного права (див. ІПК ДФСУ від 23.07.2018 р. № 3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Операція з повернення платнику податку коштів, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі зменшення статутного капіталу такого емітента, прирівнюється до продажу інвестиційного активу.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Відповідно до пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

З наведеного випливає, що засновник фізособа за наслідками року, в якому він отримав кошти, має подати податкову декларацію, де фінрезультат.

Але якщо засновнику повертається частина внеску до статутного капіталу, фінрезультат буде нульовий. Тому що здійснений внесок формує витрати, а повернення внеску є продажем. 

А юрособа суму поверненого коштами внеску має відобразити в додатку 4ДФ з ознакою доходу «112».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»