• Посилання скопійовано

Прийняття однотипних ОЗ з різними сумами в одному самостійно розробленому акті

Після втрати чинності наказу №352 ТОВ розробило власні форми для первинного обліку ОЗ. Через великий обсяг введення в експлуатацію однотипних ОЗ, які відрізняються маркуванням та сумою, і на які складаються окремі акти, планується розробити бланк акту для введення в експлуатацію більше ніж одного ОЗ. Чи не буде порушенням законодавства введення в експлуатацію декількох ОЗ одним актом?

Дійсно, наказ Мінстату України від 29.12.1995 р № 352 «Про затвердження типових форм первинного обліку», втратив чинність 22.10.2021 р., ним була затверджена не одна типова форма первинного обліку, зокрема і акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1).

Незважаючи на втрату чинності даного наказу, законодавством не заборонено використовувати його типові форми, достатньо прибрати з них згадку про скасовані накази, та оформити наказ про продовження їх використання.

Проте, підприємство може використовувати і самостійно розроблені форми, узявши за основу типові. Або ж самостійно розробити зовсім інший первинний документ, але він повинен містити всі обов'язкові реквізити, передбачені для первинного документа згідно зі ст. 9 Закону № 996 і Положенням №88. І ця розроблена форма акту має бути впроваджена наказом про застосування її на підприємстві.

Або рішення щодо того, за якою формою тепер вести первинний облік ОЗ та запасів, зазначити у наказі про облікову політику (або, за потреби, внести до нього відповідні зміни). 

Раніше, акт за формою № ОЗ-1, складався на кожний окремий об'єкт ОЗ. Допускалося складання і загального акта, на приймання декількох об'єктів ОЗ, якщо ці об'єкти були однотипні, мали однакову вартість  та  прийняті в одному календарному місяці.

Зараз, через скасування Наказу № 352, така вимога відсутня. 

Проте, групування в одному наказі однотипних ОЗ, які відрізняються маркуванням та сумою, в один рядок за загальною сумою може спричинити незручність при списанні одного з них (якщо він, приміром, вийшов з ладу, не підлягає ремонту тощо). При списанні такого ОЗ буде неможливо дізнатися його первісну вартість,  якщо ОЗ при оприбуткуванні мали різну вартість придбання. В такому випадку доведеться списувати ОЗ за середньою первісною вартістю. 

Але, якщо в самостійно розробленому акті, скажімо, впровадити окрему табличну частину з технічними характеристиками об’єктів ОЗ, де за кожним інвентарним номером однотипного об’єкту ОЗ окремо прописувати його маркування, вартість та іншу інформацію, то можна буде при списанні відслідкувати первісну вартість саме того об’єкта, який списується.

Єдина вимога, якої потрібно завжди обов’язково дотримуватись – це своєчасність складання такого документа. Відповідно до п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені. Тому складати зведений акт можна тільки на такі ОЗ, які введені в експлуатацію в одному місяці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202410
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    10.05.202454
  • Бухоблік виготовлення зразків з товарів
    Підприємство планує з товарів виготовити зразки, які потім надаватиме своїм покупцям. Зразки виготовлятиме сторонній підрядник. Як оформити передачу товарів підряднику, отримання зразків? Як відобразити в бухгалтерському обліку?
    10.05.202412
  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202416
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202437