• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування за договором позички

Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, отримує в користування за договором позички (тобто, безоплатно) від засновника, неприбуткової організації (благодійного фонду), верстат та автомобіль. Які особливості обліку та оподаткування в обох сторін?

Податковий облік БФ – можливі несприятливі наслідки

Спершу зазначимо про можливі несприятливі наслідки. Вимоги до неприбуткових організацій наведені в пп. 133.4 ПКУ.

Серед таких вимог є така, як заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (див. пп. 133.4.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Якщо такі вимоги не будуть дотримані, неприбуткова організація виключається з Реєстру неприбуткових організацій (див. пп. 133.4.3, пп. 133.4.4 ПКУ). Поряд з цим із суми нецільового використання активів потрібно буде сплатити податок на прибуток.

На наш погляд, надання БФ підприємству у позичку верстата, автомобіля може розцінюватися як використання доходів не за призначенням, адже майно може бути придбане за рахунок коштів БФ і використане не для власної діяльності БФ.

Але таке майно може надаватися і в рамках відповідної благодійної програми БФ. В такому разі у Звіті про використання доходів неприбуткових організацій у витратній частині буде показана нарахована амортизація переданого в позичку майна, а у дохідні частині дохід в розмірі нарахованої амортизації, за рахунок відповідного джерела (цільових коштів).

У будь-якому разі, це питання потрібно вивчати окремо.

Якщо з’ясується, що БФ не може здійснювати передання майна у позичку, на наш погляд, таку операцію доречно уникати.

Далі наводимо облік і оподаткування сторін за умови, що для конкретної БФ здійснення такої операції вписується в рамки відповідної благодійної програми.

 

Правові основи позички

Відповідно до ст. 827 ЦКУ, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Договір позички регулюється главою 60 (ст. 827 – ст. 836 ЦКУ). Поряд з цим до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦКУ, якою визначено загальні положення про найм (оренду).

Таким чином, можна сказати, що позичка подібна до оренди, тільки без оплати за користування.

 

ПДВ для сторін

Операція з надання майна у позичку не вважається постачанням товарів/послуг, а тому не є об’єктом оподаткування ПДВ. Це випливає зі змісту понять операцій постачання товарів (пп. 14.1.191 ПКУ) і послуг (пп. 14.1.185 ПКУ).

Тому ані благодійний фонд (БФ) не нараховує ПДВ при передачі майна, ані підприємство.

До такого самого висновку доходить ДПС, відповідаючи на питання в ЗІР (101.04): «Чи є об’єктом оподаткування операція з безоплатного отримання платником ПДВ товарів та ОЗ від резидента платника ПДВ чи неплатника/нерезидента за договором позички?».

 

Бухгалтерський облік для неприбуткової організації

Як ми зазначили вище, за своєю суттю операції з надання об’єкта в позичку є безоплатною орендою. А тому операції в рамках договору позички регулюються нормами НП(С)БО 14.

Відповідно до п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14, вартість і нарахування амортизації об’єкта операційної оренди відображається орендодавцем на рахунках бухгалтерського обліку класу 1 «Необоротні активи».

Тобто, при наданні неприбутковою організацією основних засобів у безоплатне користування (позичку) такі основні засоби і надалі продовжують обліковуються на її балансі, відповідно організація і надалі нараховує амортизацію таких основних засобів.

 

Бухгалтерський облік для підприємства

Для підприємства отримані у безкоштовне користування основні засоби не є активом, тому вони не відображаються на балансі. Але отримане майно відображають на позабалансовому субрахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за балансовою (залишковою) і первісною вартістю позичкодавця, що зазначається в договорі позички. Амортизацію не нараховують.

 

Податок на прибуток для підприємства

ПКУ не містить особливостей обліку операцій з безоплатного користування майном за договором позички. Причому отримання майна не збільшує доходи підприємства, амортизація не нараховується, тому немає і витрат. Тож на оподаткування податком на прибуток отримання цього майна не впливає.

Такий самий висновок робить ДПС, наприклад, в ІПК від 17.07.2023 р. №1889/ІПК/99-00-21-02-02-06. Але ДПС ще зазначає, що з питань формування витрат, пов’язаних із отриманням в позичку  автомобіля, а також із заправкою такого автомобіля доцільно звернутись до Міністерства фінансів України.

Для уникнення непорозумінь підприємство може отримати таку консультацію від Мінфіну. Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    Сьогодні 09:0212
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202427
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202455
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202412
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202426