• Посилання скопійовано

Нестача алкогольних напоїв: що в обліку?

Підприємство, яке має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, виявило нестачу таких напоїв. Матеріально відповідальна особа визнала вину та буде погашати шкоду від нестачі частинами протягом кількох місяців. Як відобразити в бухобліку і чи проводити через РРО?

Акцизний податок

Якщо алкогольні напої зіпсовані, знищені, виявлено їх нестачу під час інвентаризації, то вони вважаються проданими, отже, за загальним правилом на вартість таких напоїв нараховують акцизний податок (див. пп. 14.1.212 ПКУ). 

Датою виникнення податкового зобов’язання щодо зіпсованого, знищеного, втраченого підакцизного товару (продукції) є дата складання відповідного акта (пп. 216.2 ПКУ). 

Форма акту нормативними документами не встановлена, тому його форму підприємство розробляє самостійно. Акт додається до інвентаризаційних документів (див. далі).

Обсяги списаних внаслідок нестачі алкогольних напоїв через РРО не проводять, тому що відсутня розрахункова операція. Про погашення шкоди коштами скажемо далі.

Нараховані суми акцизного податку за ставкою 5% на продажну вартість нестачі відображають у рядку Д1 розділу Д декларації акцизного податку в розрізі територій, на яких перебувала нестача. Показники рядків Д1.n розділу Д декларації розшифровують у додатках 6 для кожної території. Продажну вартість списаної нестачі та нарахований акцизний податок за ставкою 5% наводять у рядку 1.5 додатка 6.

 

Податок на додану вартість

Щодо списаних товарів

Якщо підприємство є платником ПДВ, то відповідно до пп. «г» пп. 198.5 ПКУ воно нараховує компенсуюче ПЗ з ПДВ, виходячи з бази оподаткування, визначеної згідно з пп. 189.1 ПКУ, тобто, на ціну придбання алкогольних напоїв, нестача яких виявлена, за умови, що ці алкогольні напої придбані з ПДВ. Не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду слід скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН за товарами, які починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ.

 

Щодо отримання відшкодування шкоди від винної особи

Погашення винною особою шкоди не є оплатою за товар. 

Повторимося, що це погашення шкоди, яка нанесена підприємству внаслідок нестачі алкогольних напоїв.

ПДВ на суму погашення шкоди не нараховується згідно з пп. 188.1 ПКУ, де сказано, що до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми відшкодування шкоди.

 

Бухгалтерський облік

Нестачу встановлюють за наслідками інвентаризації (див. п. 7 розд. І Положення №879).

На підставі затверджених керівником підприємства інвентаризаційних документів роблять бухгалтерські проводки (див. п. 2, п. 3 розд. ІV Положення №879), якими вартість нестачі списують з балансу:

 

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Списано нестачу алкогольних напоїв (за собівартістю)

947

28

3 000

Нараховано компенсуюче ПЗ з ПДВ

947

641

600

Відображено заборгованість винної особи з відшкодування шкоди (за ринковою ціною нестачі)

375

716

6 000

Потім винна особа щомісяця погашає частину нанесеної шкоди:

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Погашення частини шкоди в першому місяці

301

375

1 000

Погашення частини шкоди в другому місяці

301

375

1 000

 

Про погашення шкоди винною особою

На наш погляд, проводити отримані від винної особи на погашення шкоди кошти через РРО, на наш погляд, не потрібно. Тому що така операція не є розрахунковою операцією, в розумінні Закону про РРО. Про це досить давня публікація тут.

Але сьогоднішня думка з цього питання ДПС нам не відома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»