• Посилання скопійовано

Списання капіталу в дооцінках, якщо ОЗ вже списано

В 1998 р. під час приватизації ЦМК згідно з Актом оцінки визначена сума дооцінки залишкової вартості ОЗ, які і дотепер обліковується на балансі підприємства на субрахунку 411. Хоча більшу частину дооцінених ОЗ протягом минулих років списано. Що робити з цим капіталом?

Як потрібно було списувати?

Дивимося норми п. 21 НП(С)БО 7:

  • При вибутті об'єктів ОЗ,  які  раніше  були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта ОЗ включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням капіталу у дооцінках;
  • Перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта ОЗ може щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації, включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням капіталу у дооцінках; 
  • При цьому до складу нерозподіленого прибутку при вибутті цього об'єкта включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об'єкта, що відображений у складі капіталу у дооцінках; 
  • Відомості про суму перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок об'єкта, що включені до складу нерозподіленого прибутку, заносяться до регістрів аналітичного обліку ОЗ.

Тобто, є два варіанти списання капіталу в дооцінках:

  1. пропорційно нарахованій амортизації дооцінених ОЗ протягом строку амортизації;
  2. одноразово на всю суму в момент вибуття (списання з балансу) дооцінених ОЗ.

Який варіант обрати, підприємство визначає своєю обліковою політикою (див. пп. 2.1, пп. 2.9 Методрекомендацій №635).

Тож залежно від обраного обліковою політикою варіанту підприємство мало списувати залишок дооцінки на субрахунку 411 або пропорційно амортизації дооцінених ОЗ, в період їх амортизації, або в повній суми при вибутті з балансу дооцінених ОЗ, проведенням: Дт 411 Кт 441.

Якщо підприємство цього не робило, то воно припустилося помилки, яку слід виправити. 

 

Як виправити помилку?

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 6, виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

В розглядуваній ситуації помилка впливає на величину нерозподіленого прибутку, тому вона виправляється проведенням: Дт 411 Кт 441.

Проведення роблять на дату виявлення помилки. Але при складанні балансу за поточний рік на суму виправленої помилки коригують залишки на початок звітного періоду (року) – зменшують значення в рядку 1405 «Капітал у дооцінках» і збільшують значення в рядку 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)».

Подавати уточнену фінансову звітність за минулі періоди необов’язково, хоча підприємство може подати таку фінзвітність (див. ч. 6 ст. 14 Закону про бухоблік).

Як визначити суму списання, якщо не збереглися відомості, яка сума дооцінки стосується конкретних об’єктів ОЗ, як списаних, так і тих, що залишилися?

Дати однозначний рецепт без врахування нюансів конкретної ситуації немає можливості. Адже невідомо, яка інформація є, якої не вистачає. Наприклад, це можна зробити пропорційно сумі ОЗ, які дооцінювалися і які ще залишилися на балансі. Або іншим подібним способом.

 

Чи коригувати показники декларації з податку на прибуток?

Списання капіталу в дооцінках не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Податкових різниць тут немає. Тому, на наш погляд, підстав для коригування немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»