• Посилання скопійовано

Амортизація невиробничих ОЗ та виробничих ОЗ, які не використовуються під час війни

На балансі ТОВ є нерухомість і ОЗ, які використовуються для проживання і їх використання працівниками і членами їх сімей – невиробничі ОЗ. На ці ОЗ і інвестиційну нерухомість в бухобліку і податковому обліку не нараховувалась амортизація через обмеження ПКУ щодо невиробничих ОЗ, а також тому що підприємство не отримує дохід від їх використання. Чи можливий такій підхід щодо амортизації ОЗ невиробничого призначення? Як нараховувати амортизацію на виробничі ОЗ, які тимчасово не використовуються через зниження чи відсутність обсягів робіт в період воєнного часу?

Нарахування амортизації невиробничих ОЗ в бухобліку

Нарахування амортизації основних засобів в бухобліку регламентовано НП(С)БО 7

А саме, відповідно до п. 23 НП(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

НП(С)БО 7 не розрізняє виробничі та невиробничі основні засоби, тому в бухобліку всі ОЗ, які використовуються, підлягають амортизації. Є тільки п’ять випадків, коли нарахування амортизації призупиняється – це періоди реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації ОЗ. Всі ці випадки передбачають, що ОЗ не використовуються за призначенням під час відповідних періодів.

Отже, якщо об’єкти ОЗ використовуються за призначенням, в бухобліку на них нараховується амортизація незалежно від того, чи вони є виробничими, чи ні, чи приносять дохід, чи ні. Якщо в бухобліку не нараховувати амортизацію на деякі ОЗ, які фактично використовуються, то це свідчить про те, що не всі витрати підприємства відображені в бухобліку, а отже, фінансова звітність не відображає реальний стан підприємства, зокрема, занижено витрати, а відтак і завищено фінрезультат. 

Оскільки в податковому обліку ОЗ відповідно до ст. 138 ПКУ на невиробничі ОЗ амортизація не нараховується, то тут виникає різниця між бухгалтерською та податковою амортизацією. Такий підхід, коли амортизація в бухобліку відображається в розмірі, обмеженому податковими правилами, є неправильним, про що ми вже зазначили вище.

Докладніше про облік невиробничих ОЗ ми писали ще у 2017 році тут, проте цей матеріал ще залишається актуальним. 

У разі якщо інвестиційна нерухомість, яка обліковується у бухобліку за первісною вартістю, не призначена для використання у госпдіяльності, то такі активи не підлягають податковій амортизації і відповідно фінрезультат не зменшується на суму амортизації – ми пишемо про це тут. Але у бухобліку така нерухомість обліковується  за правилами п. 16 НП(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість» – 

  • за справедливою вартістю,  якщо її   можна   достовірно  визначити (при цьому амортизація в бухобліку не нараховується),
  • або  за  первісною  вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат  від зменшення  корисності  та вигод від її відновлення,  що визнаються відповідно  до НП(С)БО  28  "Зменшення  корисності активів".

Якщо інвестиційна нерухомість призначена для використання в господарській діяльності, вона є виробничим ОЗ і повинна амортизуватись у податковому обліку за загальними правилами для групи 3 – будівлі. Докладніше про інвестиційну нерухомість читайте тут.

 

Коли можна не нараховувати амортизацію на виробничі ОЗ

Як ми вже згадали вище, амортизацію в бухобліку можна не нараховувати тільки в періоди реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації ОЗ.

Зокрема, про консервацію ОЗ можна докладніше почитати у наших матеріалах тут і тут.

Призупинення нарахування амортизації на основні засоби виробничого призначення, які тимчасово не використовуються в з’язку із зниженням чи відсутністю обсягів робіт в період військового часу, положеннями НП(С)БО не передбачене.

Тому підприємство може скористатися положеннями пп. 23 НП(С)БО 7 та законсервувати ті об’єкти ОЗ, які не використовуються більше місяця. Як мінімум, для цього потрібно видати наказ про консервацію ОЗ та підготувати самі об’єкти ОЗ до зберігання. Ясна річ, у період консервації вони не повинні використовуватись.

Крім цього, можна змінити метод нарахування амортизації ОЗ на виробничий (пп. 5 п. 26 НП(С)БО 7). Це доцільно зробити для тих ОЗ, інтенсивність роботи яких залежить від обсягу продукції чи послуг. Наприклад, це може бути складське обладнання (залежно від кількості товарів, що зберігаються на складі), виробниче обладнання кафе чи ресторану (залежно від кількості використаної сировини або готової продукції), верстати (залежно від кількості виробів, що виробляються ни них) тощо. Якщо обсяг продукції чи послуг дорівнює нулю, то й сума амортизації ОЗ теж буде дорівнювати нулю.

Проте не для всіх об’єктів ОЗ підійде виробничий метод. Наприклад, для офісу та офісних ОЗ він не підходить, оскільки витрати на утримання офісу – це постійні загальновиробничі витрати. Такі ОЗ доцільно законсервувати.

Втім, для зміни методу амортизації потрібні суттєві причини, зокрема, метод  амортизації об'єкта ОЗ переглядається на кінець  звітного  року  у разі зміни очікуваного способу отримання економічних  вигод  від його використання (п. 28 НП(С)БО 7). На нашу думку, зниження обсягів робіт у воєнний час є такою причиною для зміни методу нарахування амортизації ОЗ. Звертаємо увагу, що переглянути метод амортизації можна тільки на кінець звітного року.

Ми не рекомендуємо платникам ПДВ і податку на прибуток виводити ОЗ з експлуатації, а потім знову вводити, оскільки виведення ОЗ з експлуатації може розглядатися податківцями як їх ліквідація, яка потребує нарахування ПДВ відповідно до пп. 189.9 ПКУ, а також коригування фінрезультату відповідно до пп. 138.1 та пп. 138.2 ПКУ. Консервація ОЗ до таких наслідків не призводить.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:103
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479