• Посилання скопійовано

Постачання обладнання для лікарні за рахунок іноземного благодійника

Між українським ТОВ - лікарнею та іноземним благодійником укладається тристоронній контракт, за яким благодійник перераховує валюту на ТОВ, яке повинно поставити лікарні товар – обладнання. Лікарня не платить за товар, проте повинна використовувати його за призначенням згідно з контрактом. Як ця операція відображається у ТОВ і як її оформити документально?

Деталі контракту

Сторони:

  • Постачальник – ТОВ, яке повинно поставити обладнання – резидент України;
  • Благодійник – благодійний фонд, зареєстрований у Великобританії, нерезидент;
  • Отримувач – резидент, комунальне некомерційне підприємство (лікарня).

За контрактом постачальник зобов'язується поставити, а отримувач прийняти товарно-матеріальні цінності (товар), асортимент, кількість, ціна та інші умови поставки яких визначається згідно зі специфікацією, а благодійник своєчасно його оплатити. Оплата, здійснена благодійником, є благодійною допомогою отримувачу і благодійнику не відшкодовується.

Ціна на товар, що поставляється за цим контрактом, визначається в євро. Благодійник сплачує на рахунок постачальника попередню оплату в розмірі 100% суми, отримувач набуває права власності на товар з моменту підписання видаткової накладної або акту прийому-передачі товару.

Отримувач зобов’язаний використовувати товар за цільовим призначенням виключно у своїй діяльності з метою надання медичної допомоги населенню за місцезнаходженням отримувача. Благодійник має право вимагати у отримувача передати (повернути) товар благодійнику, у разі використання отримувачем товару з порушенням вимог контракту.

 

Бухгалтерський облік

На нашу думку, ситуація з точки зору постачальника виглядає так:

  • Постачальник отримує від благодійника цільове фінансування, оскільки благодійник оплачує товар тільки за умови його постачання конкретному отримувачу і далі контролює весь процес постачання товару та його цільове використання отримувачем;
  • За рахунок отриманого цільового фінансування постачальник безкоштовно постачає товар отримувачу, і це є виконанням умов цільового фінансування з боку постачальника. Тобто, поставивши товар отримувачу, постачальник виконав умови цільового фінансування;
  • Надалі отримувач відповідає перед благодійником за цільове використання товару, а постачальника це вже не стосується.

Про цільове фінансування у валюті ми писали тут. В даному випадку у постачальника буде такий ж облік отриманої валюти та курсових різниць на рахунку 484.

Тут наведемо умовний приклад бухобліку операцій у постачальника на виконання тристороннього договору. Вартість товару – 10000 євро.

Облік передання товару у постачальника (суми умовні)

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Перша подія – оплата, друга подія – постачання товару

 

 

 

Отримано оплату товару (тобто фінансування) від Благодійника у валюті – 10000 євро, курс НБУ на дату отримання валюти – 39,7 грн/євро

312

484

397000,00

(10000 євро)

Передано товар Отримувачу, списано собівартість товару (у прикладі це ціна придбання товару)

902

281

246000,00

Нараховано ПДВ на ціну придбання товару згідно з абз. 2 пп. 188.1 ПКУ: 246000 грн * 20% = 49200 грн

949

641/ПДВ

49200,00

Відображено виконання умов цільового фінансування на вартість товару в євро згідно специфікації до договору, цільове фінансування визнається доходом і одночасно закривається рахунок 484

484

718

397000,00

Перша подія – постачання товару, друга подія – оплата

 

 

 

Передано товар Отримувачу, списано його собівартість (ціна придбання товару)

902

281

246000,00

Нараховано ПДВ на ціну придбання товару згідно з абз. 2 пп. 188.1 ПКУ: 246000 грн * 20% = 49200 грн

949

641/ПДВ

49200,00

Відображено виконання умов цільового фінансування на вартість товару в євро згідно специфікації до договору, цільове фінансування визнається доходом і одночасно визнається заборгованість Благодійника щодо фінансування. Сума фінансування – 10000 євро, курс на дату передання товару (виконання умов фінансування) – 39,85 грн/євро

484

718

398500,00

Отримано валюту від Благодійника, курс євро на дату отримання – 40,1 грн/євро. Рах. 484 закривається у сумі, що визнана на дату постачання товару

312

484

398500,00

Курсові різниці за період від постачання товару до отримання валюти (40,1 – 39,85) * 10000 євро

312

714

2500,00

Постачальник отримує валюту на рахунок як цільове фінансування, в сумі продажної вартості товару, який він повинен поставити Отримувачу. Надалі Постачальник може використовувати цю валюту на свій розсуд – продати або використати для оплати імпорту тощо. Умова цільового використання цих коштів – це постачання отримувачу товару, який зазначений у тристоронньому договорі. Після виконання цієї умови Постачальник визнає дохід в сумі отриманого цільового фінансування, перерахованої у гривні за курсом на день отримання валюти або на день постачання товару, залежно від того, яка подія стала першою.

У день отримання валюти робиться запис: Дт 312 Кт 484:

  • На рахунку 312 обліковується валюта, за якою визначаються курсові різниці за загальними правилами НП(С)БО 21;
  • На рахунку 484 формується гривнева сума цільового фінансування за курсом на день отримання валюти на рахунок або на день постачання товару, і надалі ця сума не змінюється.

Далі, у загальному підсумку постачальник отримує дохід в сумі цільового фінансування (за продажною ціною товару) та несе витрати у вигляді собівартості цього товару. Різниця між отриманим цільовим фінансуванням та собівартістю товару складає прибуток постачальника в такій самій сумі, якби він продав цей товар у загальному порядку за такою ж ціною.

 

Документальне оформлення

Видаткова накладна від постачальника на отримувача складається за загальними правилами у гривнях, оскільки обидві сторони є резидентами України. Якщо ціна товару визначена в євро, то гривнева сума визначається за офіційним курсом НБУ на дату першої події: отримання валюти від благодійника або на дату передання товару отримувачу. За даними прикладу:

  • Якщо спочатку було отримано валюту від благодійника, то у видатковій накладній зазначається ціна товару 397000 грн;
  • Якщо спочатку було поставлено товар, то у видатковій накладній зазначається ціна товару 398500 грн.

Оскільки операція з постачання товару між постачальником та отримувачем виглядає як безоплатне постачання (фінансування цієї операції з боку благодійника стосується тільки постачальника), то податкові накладні складаються тільки на дату передання товару отримувачу незалежно від того, коли постачальнику надійдуть цільові кошти від благодійника.

Нагадаємо, що у разі безоплатного постачання товарів складаються дві податкові накладні:

  • Одна ПН – на нульову вартість поставленого товару і вона надається Отримувачу;
  • Друга ПН – на базу оподаткування, визначену абз. 2 пп. 188.1 ПКУ і вона не надається Отримувачу, тип причини - 15. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Докладніше про це – тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»