• Посилання скопійовано

Утилізація акумуляторів, які були товаром: як оформити та обліковувати?

Підприємство займається оптовою торгівлею акумуляторами (АКБ). На складі певна кількість АКБ стала не придатною для продажу. Вирішено передати їх на утилізацію спеціалізованому підприємству. Як документально оформити перетворення товару (АКБ) на брухт з метою звільнення продажу такого брухту від ПДВ і як провести це в бухобліку?

Зараз діє Положення про порядок збирання та переробки відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторів. Ним не встановлено спеціальних правил щодо обліку таких акумуляторів або спеціальної форми звітності для тих підприємств, які передають такі акумулятори на утилізацію.  Тож, і тут ці правила обліку підприємство розробляє самостійно.  Хоча це Положення поширюється на відпрацьовані акумулятори, на нашу думку, його слід застосовувати до всіх акумуляторів, що передаються на утилізацію з різних причин, в тому числі і з причини непридатності до продажу. 

Відповідно до пп. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово до 1 січня 2027 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджені Постановою Кабміну від 12 січня 2011 р. №15.

У Переліку №15 містяться такі позиції: 

  • 8548 10 21 00  використані (виснажені) акумулятори електричні, свинцево-кислотні;
  • 8548 10 91 00  залишки та лом електричних акумуляторів із вмістом свинцю.

Списання акумуляторів здійснює спеціальна комісія, призначена керівником підприємств, згідно з пп. 8.4 та пп. 8.5 розд. VIII Правил № 795.  В даному випадку, коли акумулятори є товаром і призначені для перепродажу, на них не ведуться картки обліку. Тому рішення комісії із зазначенням причини списання акумуляторів оформлюється актом у довільній формі, який затверджується керівником.

Зокрема, якщо через тривале зберігання акумуляторів вони втратили споживчі якості, їх можна розглядати як виснажені акумулятори. В акті доцільно зазначити: дату виготовлення акумуляторів, строк зберігання, фактичний строк зберігання, зафіксувати втрату якості і зазначити причини цього. Якщо, наприклад,  акумулятори мають механічні пошкодження, вони можуть розглядатися як лом електричних акумуляторів із вмістом свинцю.

На підставі такого акту продаж акумуляторів спеціалізованому підприємству не оподатковується ПДВ.

На підставі акту в бухобліку проводяться два записи: 

1) акумулятори списуються з рахунку товарів: Дт 947 Кт 281 і нараховується ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ;

2) замість акумуляторів оприбутковуються відходи за ціною можливого їх продажу спеціалізованому підприємству: Дт 209 Кт 718.

Оскільки акумулятори як товар коштували дорожче, ніж їх можна продати на утилізацію, у кінцевому підсумку підприємство матиме  збиток на суму різниці між вартістю акумуляторів та ціною можливого продажу відходів.

Податкова накладна складається на звільнену операцію без ПДВ, на фактичну вартість продажу акумуляторів як брухту. Код ставки – 903, код пільги – 14060465 за Довідником №113/2

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:196
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1512
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0211