• Посилання скопійовано

Робота з вивезення та утилізації твердих побутових відходів: як відобразити в бухобліку?

Підприємство виконує роботи з вивезення твердих побутових та будівельних відходів на полігон, що утримується комунальним підприємством. За право вивезення відходів на полігон підприємство сплачує кошти комунальному підприємству, підтвердженням такої оплати є талон на вивіз відходів. Як оформлювати акти виконаних робіт з вивезення відходів та як вести облік талонів, придбаних у комунального підприємства?

Складання актів виконаних робіт

В Україні немає законодавчих вимог щодо форми та порядку складання актів виконаних робіт. Є певні настанови щодо складання актів на певні види робіт – див., наприклад, тут.

Зокрема, форму та порядок складання акту на такі роботи, як вивезення сміття, законодавством не встановлено. Отже, сторони можуть самостійно узгодити у договорі на вивіз сміття:

  • Форму акту виконаних робіт;
  • Періодичність його складання – на кожну поїздку, сумарно за тиждень, 10 днів, півмісяця тощо;
  • Порядок підтвердження кількості виконаних робіт – на підставі шляхових листів або іншим способом на розсуд сторін;
  • Номенклатуру робіт тощо.

Відповідно і податкові накладні будуть складатись на підставі таких актів. Оскільки звітний період для ПДВ – місяць, то й періодичність складання актів не повинна бути більше одного місяця. Це дозволить вчасно визначати податкові зобов’язання з ПДВ за звітний місяць.

 

Облік талонів на вивіз сміття

Мінфін у своєму листі від 13.06.2007 р. №31-34000-30-10/12154 повідомляв, що талони на вивіз твердих побутових відходів, придбані у ВАТ «Київспецтранс» (ао іншого комунального підприємства) у бухгалтерському обліку відображаються на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами у кількісно-вартісних показниках.

За користування послугами спеціалізованих підприємств, які утилізують тверді побутові відходи, (зазвичай це комунальні підприємства) справляється плата як за послугу з утилізації визначеної договором кількості відходів.

На практиці послуги з утилізації твердих побутових відходів надаються спеціалізованими підприємствами лише після попередньої оплати обсягу відходів, що передбачається до утилізації, та пред’явлення певної кількості оплачених талонів на вивезення таких відходів (талонів на вивезення сміття). Для підприємств, які здійснюють самостійне вивезення твердих побутових відходів, ці талони є пропуском на полігон твердих побутових відходів, де такий талон відбирається. Кількість талонів відповідає кількості вивезених відходів.

Отже, талон – це свідчення того, що послуга з утилізації відходів наперед оплачена. 

Мінфін пропонує вести облік талонів на вивезення сміття у складі грошових документів на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Проте з цим можна не погодитися. 

Від використання талонів підприємство не отримає економічні вигоди, оскільки за умовами договору зі спеціалізованим підприємством талони не може бути передано за цивільно-правовими угодами іншим особам. Тому  талони не відповідають критеріям визнання активів, що, у свою чергу, свідчить проти обліку талонів на рахунку обліку активів 331.

Але при цьому підприємству потрібно організувати належний контроль за рухом талонів на вивезення сміття. Для ведення обліку талонів доцільно використовувати позабалансові рахунки, наприклад, 08 «Бланки суворого обліку». За дебетом цього рахунку обліковуються отримані талони, а за кредитом відображається їх використання.

Отже, підприємство може на власний розсуд  вирішити, чи обліковувати талони на субрахунку 331, чи обліковувати передоплачені послуги в сумовому виразі на субрахунку 371 за загальними правилами обліку послуг сторонніх осіб:

  • Дт 371 Кт 311 – оплата за талони, при цьому сальдо на рах. 371 показує вартість передплачених послуг з утилізації відходів;
  • Дт 08 – отримано талони від постачальника, у кількості та в сумі вартості послуг – для контролю за рухом талонів;
  • Дт 23 (91) Кт 631 – фактичне використання талонів та списання їх вартості на собівартість робіт підприємства з вивезення відходів;
  • Кт 08 – використано талони у кількості та в сумі вартості послуг;
  • Дт 631 Кт 371 – зарахування отриманих послуг (погашених талонів) у зменшення передплати постачальнику послуг з утилізації відходів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»