• Посилання скопійовано

Уточнення рентної плати в бухобліку

Підприємство у жовтні 2022 р. донарахувало рентну плату за 4 квартал 2021 р. Як відобразати донараховану ренту в обліку, якщо сума донарахування не перевищує рівня суттєвості фінзвітності? Чи уточнювати декларацію з прибутку за 2021 рік, якщо помилка зменшить суму прибутку?

В даній ситуації підприємство допустилося помилки. 

Помилка відображається в бухгалтерському обліку згідно з нормами НП(С)БО 6. Причому порядок виправлення помилок не залежить від суттєвості помилки. Тобто, як суттєві, так і несуттєві помилки виправляються однаково.

Розглядувана помилка впливає на величину нерозподіленого прибутку, отже, вона відображається шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) (п. 4 НП(С)БО 6). 

Отже, на дату виявлення і виправлення (жовтень 2022 р.) сума виправленої помилки відображається проводкою: Дт 44 Кт 641.

В такому разі, складаючи баланс за 2022 рік, потрібно буде зменшити на суму виправленої помилки показники прибутку і заборгованості за податками на початок 2022 року.

Оскільки помилка призводить до зменшення прибутку минулого року, потрібно буде уточнювати показники декларації минулого року.

Читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Чи необхідно подавати до контролюючого органу виправлену фінансову звітність та яким чином, якщо виявлені помилки у фінансовій звітності вплинули/не вплинули на показники Податкової декларації з податку на прибуток підприємств?».

Податкова відповідає, що якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники податкової декларації з податку на прибуток підприємств, таке уточнення здійснюється відповідно до положень ПКУ:

із поданням до уточнюючої Декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період;

у складі звітної Декларації з поданням до додатка ВП фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється, із зазначенням позначки в таблиці 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється» додатка ВП до Декларації. 

Тобто, виправляти можна або за першим, або за другим варіантом.

І, як зазначено у відповіді податкової, разом з уточнюючою Декларацією чи у складі звітної Декларації подається уточнена фінансова звітність. Таким чином, потрібно буде і фінзвітність уточнювати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»