• Посилання скопійовано

Матеріальна шкода: облік та оподаткування

Внаслідок ДТП було пошкоджено та не підлягає відновленню орендований у фізособи автомобіль. Орендодавець-фізособа хоче пред'явити підприємству майнову претензію, через що виникло декілька питань...

Запитання:

1.Як оптимізувати операцію у підприємства, щоб ПДФО та ВЗ були мінімальними?

2.Як відобразити в обліку цю операцію і з яких сум і коли проводити утримання ПДФО та ВЗ? Під якими кодами відображати ці суми у формі 4ДФ?

3.Якщо скористатися пп. 164.2.14 ПKУ, на яку суму шкоди поширюється обмеження? І чи є додатковим благом і підлягають оподаткуванню суми судових витрат, що підлягають відшкодуванню у разі задоволення позову фізичної особи?

 

Відповідь:

Згідно з пп. 164.2.14 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім, зокрема сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом.

Таким чином, відшкодування матеріальної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році – 26000 грн.), або у розмірі, визначеному законом, звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб. 

Тож не підлягатимуть оподаткуванню суми виплати відшкодувань матеріальної шкоди в сумі, що не перевищує 26000,00 грн. Оскільки такий дохід не оподатковуватиметься ПДФО, то він також звільняється від оподаткування військовим збором (пп. 1.7 п. 16-1 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Коли дохід у вигляді відшкодування матеріальної шкоди на користь фізособи перевищить розмір, встановлений пп. 164.2.14 ПКУ, тоді сума такого перевищення оподатковується ПДФО і військовим збором під час її нарахування.

Згідно з пп. 168.1.2 ПКУ податок сплачується (перераховується) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до відповідного бюджету або розрахункового документа на зарахування коштів у сумі цього податку на єдиний рахунок, визначений ст. 35-1 ПКУ.

Крім того, роботодавець, який на підставі постанови перераховує суми відшкодування матеріальної шкоди на рахунок виконавчої служби для подальшої виплати стягувачу (орендодавцю - фізособі), виступає податковим агентом щодо оподаткування та відображення такої суми в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності. При цьому дохід у вигляді такої шкоди, незалежно від його розміру, відображається під ознакою доходу «120» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача.

Приклад. Підприємству виставлена претензія на відшкодування матеріальної шкоди фізособі за пошкоджений в ДТП орендований автомобіль, який не підлягає відновленню в сумі 30000,00 грн. В обліку така операція відображатиметься наступним чином (див. таблицю).

 

Таблиця

 

Облік відшкодування матеріальної шкоди

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

1

Підприємство визнало претензію по ДТП

948

685

30000,00

2

Утримано ПДФО із суми перевищення неоподатковуваної суми за пп. 164.2.14 ПКУ

685

641/ПДФО

720,00

3

Утримано ПДФО із суми перевищення неоподатковуваної суми за пп. 164.2.14 ПКУ

685

642

60,00

4

Перераховано суму матеріальної шкоди орендодавцю-фізособі

685

311

29220,00

5

Перераховано до бюджету утримані податки та збори

641/ПДФО

642

311

311

720,00

60,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0591
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0634
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410