• Посилання скопійовано

Облік при зміні ціни договору виконаних робіт

У 2021 р. підприємство виконувало монтажні роботи, виконавши їх із запізненням. Замовник з цієї причини не підписував акт. У червні 2022 р. сторони домовилися зменшити ціну на 5%, підписані документи. Як відобразити в бухгалтерському обліку?

Роботи виконані, але замовник не підписав акт

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тому якщо роботи виконані, приміром, в жовтні 2021 року, складено акт виконаних робіт, то навіть якщо такий акт не підписано замовником, на дату його складання господарська операція з виконаних робіт повинна бути відображена в бухгалтерському обліку:

  • Дт 361 Кт 703 – на загальну вартість виконаних робіт;
  • Дт 703 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ;
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 903 Кт 23 – списана собівартість виконаних робіт;
  • Дт 791 Кт 903 – собівартість реалізації віднесена на фінрезультати.

Про особливості відображення господарської операції в обліку на підставі акту, не підписаного замовником, можна почитати тут.

На цю саму дату підприємство платник ПДВ повинно скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

 

Зменшення ціни у червні 2022 року

Якщо сторони домовилися про зменшення ціни, уклавши додаткову угоду до первісного договору у червні 2022 року, то саме у червні потрібно відобразити зменшення ціни договору в бухгалтерському обліку.

Яким первинним документом оформити зменшення ціни?

Читаємо лист Мінфіну від 13.01.2015 р. № 31-11410-08-10/699:

«У разі зміни ціни на товари, якщо умови договору на поставку товарів передбачають зміну ціни за домовленістю сторін, за встановленою договором процедурою сторони мають узгодити нову ціну. При цьому зміна ціни товару є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом.

… Таким первинним документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін до договору (або інших підстав зміни ціни) складається комісією підприємства і затверджується його керівником. Також підставою для відображення зміни ціни активів у регістрах бухгалтерського обліку може бути розпорядчий акт керівника підприємства, виданий у межах компетенції та відповідно до законодавства».

Тобто, якщо сторони уклали додаткову угоду про зменшення ціни, в цій угоді вони можуть обумовити і первинний документ, яким зафіксують зменшену ціну. Наприклад, це може бути акт на зменшення ціни, який підписують сторони.

Якщо додатковою угодою такий первинний документ не визначено, то на підставі угоди керівник підприємства може видати наказ, в якому наказати бухгалтеру відобразити в обліку зменшення ціни, датою додаткової угоди.

Зменшення ціни може бути оформлено й в іншому порядку, встановленому підприємством.

В бухгалтерському обліку зменшення ціни відображається з використанням субрахунку 704 «Вирахування з доходу»:

  • Дт 704 Кт 361 – на суму зменшення ціни;
  • Дт 704 Кт 641 – зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно (тобто, сума за цією проводкою відображається з мінусом);
  • Дт 791 Кт 704 – зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

Зрозуміло, що на цю саму дату підприємство повинно скласти РК до ПН, зменшивши ПЗ з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    Сьогодні 14:1124
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    Сьогодні 13:224
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    Сьогодні 10:0717
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202461
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202422