• Посилання скопійовано

Облік при зміні ціни договору виконаних робіт

У 2021 р. підприємство виконувало монтажні роботи, виконавши їх із запізненням. Замовник з цієї причини не підписував акт. У червні 2022 р. сторони домовилися зменшити ціну на 5%, підписані документи. Як відобразити в бухгалтерському обліку?

Роботи виконані, але замовник не підписав акт

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тому якщо роботи виконані, приміром, в жовтні 2021 року, складено акт виконаних робіт, то навіть якщо такий акт не підписано замовником, на дату його складання господарська операція з виконаних робіт повинна бути відображена в бухгалтерському обліку:

  • Дт 361 Кт 703 – на загальну вартість виконаних робіт;
  • Дт 703 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ;
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 903 Кт 23 – списана собівартість виконаних робіт;
  • Дт 791 Кт 903 – собівартість реалізації віднесена на фінрезультати.

Про особливості відображення господарської операції в обліку на підставі акту, не підписаного замовником, можна почитати тут.

На цю саму дату підприємство платник ПДВ повинно скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

 

Зменшення ціни у червні 2022 року

Якщо сторони домовилися про зменшення ціни, уклавши додаткову угоду до первісного договору у червні 2022 року, то саме у червні потрібно відобразити зменшення ціни договору в бухгалтерському обліку.

Яким первинним документом оформити зменшення ціни?

Читаємо лист Мінфіну від 13.01.2015 р. № 31-11410-08-10/699:

«У разі зміни ціни на товари, якщо умови договору на поставку товарів передбачають зміну ціни за домовленістю сторін, за встановленою договором процедурою сторони мають узгодити нову ціну. При цьому зміна ціни товару є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом.

… Таким первинним документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін до договору (або інших підстав зміни ціни) складається комісією підприємства і затверджується його керівником. Також підставою для відображення зміни ціни активів у регістрах бухгалтерського обліку може бути розпорядчий акт керівника підприємства, виданий у межах компетенції та відповідно до законодавства».

Тобто, якщо сторони уклали додаткову угоду про зменшення ціни, в цій угоді вони можуть обумовити і первинний документ, яким зафіксують зменшену ціну. Наприклад, це може бути акт на зменшення ціни, який підписують сторони.

Якщо додатковою угодою такий первинний документ не визначено, то на підставі угоди керівник підприємства може видати наказ, в якому наказати бухгалтеру відобразити в обліку зменшення ціни, датою додаткової угоди.

Зменшення ціни може бути оформлено й в іншому порядку, встановленому підприємством.

В бухгалтерському обліку зменшення ціни відображається з використанням субрахунку 704 «Вирахування з доходу»:

  • Дт 704 Кт 361 – на суму зменшення ціни;
  • Дт 704 Кт 641 – зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно (тобто, сума за цією проводкою відображається з мінусом);
  • Дт 791 Кт 704 – зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

Зрозуміло, що на цю саму дату підприємство повинно скласти РК до ПН, зменшивши ПЗ з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449