• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік криптовалюти в благодійному фонді

Благодійному фонду запропонували отримати благодійну допомогу криптовалютою. Чи благодійний фонд не позбудеться статусу неприбутковості та як обліковувати криптовалюту?

Чи законно користуватися криптовалютою

На наш погляд, чинне законодавство не забороняє користуватися криптовалютою. А, отже, благодійний фонд, який нею користується, не може позбутися статусу неприбутковості, звісно, за умови, що статутні документи не забороняють отримувати благодійну допомогу криптовалютою.

Про правовий статус криптовалют ми писали тут.

 

Як обліковувати криптовалюту

Чинними стандартами бухгалтерського обліку це питання не врегульовано.

Поряд з цим, регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Мінфіном (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Тому врегулювати це питання може виключно Мінфін. Дотепер Мінфін з цього питання не висловлювався. Таким чином, варто звертатися з цим питанням до Мінфіну.

Тут ми аналізували це питання, зазначивши, що криптовалюту можна обліковувати як фінінвестицію на субрахунку 352, згідно з НП(С)БО 12.

Але з цього питання є інша думка, наведена в Рішенні з порядку денного засідання Інтерпретаційного комітету Ради з МСФЗ «Утримання криптовалют – Червень 2019» (Holdings of Cryptocurrencies – June 2019).

В цьому документі зазначено, що якщо криптовалюта утримується для продажу, її обліковують у складі запасів. Якщо не для продажу – як нематеріальний актив. Там же пишуть, що немає підстав відображати криптовалюту в обліку як гроші чи фінансові активи.

Благодійний фонд, скоріш за все, використовуватиме криптовалюту для здійснення різноманітних благодійних проєктів. Таким чином, з точки зору бухгалтерського обліку, він утримуватиме криптовалюту для продажу. А тому обліковувати її слід буде у складі запасів.

 

На якому субрахунку?

Наприклад, можна обліковувати на субрахунку 209 «Інші матеріали». На цьому субрахунку обліковують інші запаси, які не обліковуються на інших субрахунках.

Якщо благодійний фонд отримав криптовалюту як благодійну допомогу, безоплатно, вона оприбутковується проводкою: Дт 209 Кт 484на справедливу вартість, з урахуванням витрат, пов’язаних з її отриманням, якщо фонд ніс такі витрати (див. п. 11 НП(С)БО 9).

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 19).

Справедливу вартість можна визначити за курсом на криптобіржах. Курс найпопулярніших криптовалют є на сайті Мінфіну.

Визначена на дату отримання справедлива вартість є первісною вартістю криптовалюти.

Відповідно до п. 24 НП(С)БО 9 на дату балансу запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок:

  • первісною вартістю або
  • чистою вартістю реалізації.

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Таким чином, якщо курс криптовалюти на дату балансу знизився, її відображають в обліку за чистою вартістю реалізації (зниженим курсом мінус очікувані витрати на реалізацію). Витратами на реалізацію можуть бути різноманітні комісії при продажу, перерахуванню криптовалюти.

Різниця між первісною вартістю і чистою вартістю реалізації відображається проводкою: Дт 946 Кт 209.

Паралельно така різниця відображається проводкою: Дт 484 Кт 718.

Якщо курс криптовалюти зріс, суму росту (різниця між чистою вартістю реалізації і балансовою вартістю), але не більше попереднього зменшення, відображають проводкою: Дт 209 Кт 484.

Якщо ріст більше первісної вартості, в бухгалтерському обліку його не відображають. Тому що, як зазначалося вище, на дату балансу запаси відображають за найменшою з двох оцінок – первісною чи чистою вартістю реалізації.

Якщо благодійний фонд продає криптовалюту, отримуючи кошти на свій банківський рахунок, такий продаж, на наш погляд, може відображатися такими проводками:

  • Дт 377 Кт 484 – продана криптовалюта;
  • Дт 943 Кт 209 – списана собівартість проданої криптовалюти;
  • Дт 484 Кт 718 – визнано дохід від безоплатно отриманої криптовалюти, в розмірі балансової вартості (звісно, за умови, що продавалася криптовалюта, яка отримана безоплатно);
  • Дт 311 Кт 377 – отримані кошти на рахунок від проданої криптовалюти;
  • Дт 93 Кт 377 – списана комісійна винагорода посередникам при продажу.

Якщо благодійний фонд надає благодійну допомогу криптовалютою:

  • Дт 949 Кт 209 – на балансову вартість криптовалюти;
  • Дт 484 Кт 718 – визнано дохід від безоплатно отриманої криптовалюти, в розмірі балансової вартості (звісно, за умови, що продавалася криптовалюта, яка отримана безоплатно).

Але повторимо ще раз. Ми навели власний погляд на особливості обліку криптовалют. Це один з можливих варіантів.

Остаточну відповідь має дати Мінфін.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»