• Посилання скопійовано

Передача авто армії за частковим нарядом: податки, бухоблік та документування

Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, придбало авто для того, щоб передати районному ТЦК та СП для потреб армії за частковим нарядом. Яке оподаткування, документування та облік?

Правові особливості

Тимчасове використання

Передача авто за частковим нарядом – це процедура залучення транспортних засобів на виконання військово-транспортного обов’язку, що встановлено ст. 6 Закону № 3543 та Положенням №1921.

В ст. 6 Закону №3543 зазначено, що авто безоплатно залучається через ТЦКтаСП (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки) на умовах повернення після оголошення демобілізації. Передача авто оформляється Актом приймання-передачі транспортних засобів і техніки (за формою додатка 4 до Положення № 1921). Повернення – Актом за формою додатка 6 до Положення №1921.

А частковий наряд – це розпорядчий документ голови місцевої держадміністрації, в якому встановлено завдання з передачі військовим формуванням визначених транспортних засобів і техніки, а також порядок, пункти та строки передачі (п. 2 Положення №1921).

Якщо авто пошкоджене чи знищене, то подальше відшкодування шкоди здійснюється згідно з п. 33 – п. 43 Положення № 1921.

Тобто, залучення авто в наведеному вище порядку є передачею в безоплатне користування на час воєнного стану, з наступним відшкодуванням шкоди, якщо вона нанесена.

З точки зору ЦКУ така передача авто є позичкою (безоплатною орендою).

 

Відчуження авто

Але під час воєнного стану авто може залучатися і в іншому порядку, шляхом відчуження, згідно норм Закону №4765 і Постанови №998.

У цьому разі складається Акт про примусове відчуження або вилучення майна, за формою, наведеною в додатку до Постанови № 998, до якого обов’язково долучається документ, що містить висновок про вартість майна – як правило, звіт про оцінку майна, складений незалежним оцінником. На підставі такого Акту підприємство втрачає право власності і виникає право державної власності.

Відчуження може бути з попередньою компенсацією за відчужене авто (перед складанням Акту) чи наступною компенсацією (після закінчення воєнного стану). Але отримання компенсації – не обов’язок. Підприємство може і не подавати заяву на отримання компенсації. У цьому разі відчуження авто буде безоплатною передачею.

 

Як зрозуміти, на яких підставах залучене авто?

Формально – на підставі документів, якими оформляється передача. Якщо оформлено Акт за формою додатка 4 до Положення №1921, то майно залучено тимчасово і має бути повернуто.

Якщо оформлено Акт за формою додатка до Постанови №998 (до якого має обов’язково додаватися документ про оцінку), то майно відчужене. А чи отримувати компенсацію за це майно, вирішує підприємство.

Але для уникнення можливих непорозумінь рекомендуємо додатково з’ясовувати це питання в ТЦКтаСП. Тому що на практиці з документуванням може бути плутанина.

 

Бухгалтерський облік, податок на прибуток, ПДВ

Тимчасове використання

У цьому разі, на наш погляд, придбане авто спершу зараховується на баланс до складу ОЗ на субрахунок 105 і на нього починає нараховуватися амортизація.

Після передачі авто і далі перебуває на балансі у складі ОЗ, на нього продовжує нараховуватися амортизація, яку слід відносити на субрахунок 949.

Тобто, слід діяти так, як би підприємство передавало авто в позичку (безоплатну оренду).

Про особливості обліку і оподаткування в такій ситуації ми писали, приміром, тут.

Операції безоплатного користування не є постачанням згідно з п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, а тому ПЗ з ПДВ (в тому числі компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ) на таку операцію не нараховується.

В податковому обліку податку на прибуток передане авто є підстави вважати негосподарським об’єктом ОЗ, а тому в податковому обліку амортизація на нього не нараховується. Тобто, якщо підприємство застосовує коригування на податкові різниці, воно коригує (збільшує) фінрезультат на бухгалтерську амортизацію. І не зменшує фінрезультат на податкову амортизацію.

 

Відчуження

У цьому разі, на наш погляд, придбане авто спершу зараховується до складу запасів на субрахунок 286.

Якщо підприємство планує отримувати компенсацію, воно відображає відчуження, як продаж ОЗ – дохід на субрахунку 712, собівартість на субрахунку 943.

Особливості обліку і оподаткування можна подивитися тут.

ПЗ з ПДВ в цьому разі нараховується і ПН складається і реєструється в ЄРПН в загальному порядку, як при продажу товарів.

Якщо компенсацію отримувати не планується, відчуження ОЗ відображається як безоплатна передача, із списанням собівартості на субрахунок 949 (Дт 949 Кт 286). З точки зору ПДВ така операція не є постачанням згідно з п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, а тому ПЗ з ПДВ (в тому числі компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ) на таку операцію не нараховується.

В податковому обліку податку на прибуток вартість безоплатно переданого авто зменшує фінрезультат до оподаткування. А якщо підприємство коригує на податкові різниці, має застосовуватися різниця за пп. 140.5.9 ПКУ – безоплатна передача неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій. 

Щоправда, щоб скористатися такою різницею, у фактичного отримувача майна потрібно отримати виписку з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Якщо у підприємства буде відсутня інформація про реєстрацію отримувача у Реєстрі, воно не зможе скористатися різницею за пп. 140.5.9 ПКУ. В такому разі доведеться застосовувати різницю за пп. 140.5.10 ПКУ.

Якщо у підприємства буде інформація з Реєстру, і воно матиме можливість застосувати різницю за пп. 140.5.9, а не пп. 140.5.10 ПКУ, є підстави взагалі не проводити коригування за пп. 140.5.9 ПКУ.

Адже згідно з п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ коригування, встановлені пп. 140.5.9 ПКУ, не проводяться щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається КМУ, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України тощо для потреб забезпечення оборони держави та наданої гуманітарної допомоги з дотриманням вимог законодавства України про гуманітарну допомогу у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України тощо.

Щоправда, на момент написання цієї консультації відсутній перелік товарів, визначений КМУ, для потреб цієї пільги.

Якщо перелік буде визначено, і відчужене у підприємства авто потрапить до переліку, коригування за пп. 140.5.9 ПКУ воно не застосовує.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»