• Посилання скопійовано

Облік продажу фінінвестицій за номінальною вартістю

У 2012 році ТОВ увійшло в статутний капітал іншого ТОВ вартістю 500 тис. грн. Облік здійснюється за методом участі в капіталі. У 2013 році дооцінка склала 50 тис. грн, а у 2014 уцінка 550 тис. грн. Наразі інвестиції було дооцінено на 20 тис. грн та планується реалізувати. В якому розмірі виникне дохід у підприємства в бухгалтерському обліку?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, нормами розділу III ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з переоцінки (дооцінки, уцінки) корпоративних прав, виражених в іншій, ніж цінні папери, формі. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

А за правилами бухгалтерського обліку (п. 12 НП(с)БО 12) балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта інвестування за звітний період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі.

Відповідно, зменшення балансової вартості фінінвестицій за методом участі у капіталі відображається записом Дт 961 Кт 141, а збільшення Дт 141 Кт 721. Отже, при збільшенні балансової вартості фінінвестицій у поточному періоді до 20 тис. грн у підприємства виникає дохід, який в подальшому враховується при визначенні фінрезультату до оподаткування.

Що ж до подальшого продажу такої частки, то згідно п. 5 НП(с)БО 15 дохід визнається у розмірі договірної вартості такої частки. Оскільки частка продається за номінальною вартістю 20 тис. грн, то відповідно у підприємства виникає дохід у сумі коштів, яку має йому сплатити покупець такої частки – 20 тис. грн (Дт 377 Кт 741). Разом з цим, балансова вартість фінінвестицій списується до складу витрат (Дт 352 Кт 141 та Дт 971 Кт 352). Тобто, в загальному результат від продажу корпоративних прав за номінальною вартістю є нульовим.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    13.05.20242
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування.
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    13.05.20246
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    13.05.202419
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202419
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    10.05.2024255