• Посилання скопійовано

Облік стелажів-конструкторів

Обладнанням магазинів є стелажні системи-конструктори, які включають до 1500 елементів, вартістю кожного до 400 грн. Зібраний з елементів стелаж коштує більше 20 000 грн. Періодично стелажі розбираються, з елементів формуються нові стелажі. Як обліковувати такі елементи?

Загальні облікові підстави

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 7, об'єкт  ОЗ  -  це:

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;  
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

З визначення об’єкта ОЗ випливає, що підприємство може обліковувати окремими об’єктами кожен елемент, або зібраний з кількох елементів стелаж.

Але оскільки періодично стелажі розбираються і з них формуються нові стелажі, таки перевагу слід надати, на наш погляд, обліку кожного елемента.

Якщо підприємство встановило вартісну ознаку предметів, що входять до складу малоцінних необоротних активів і така ознака більша за вартість кожного окремого елемента, вони обліковуються в складі МНМА на субрахунку 112. Наприклад, якщо встановлена ознака 20000 грн., а вартість елементів до 400 грн, то кожен такий елемент буде обліковуватися як окремий об’єкт в складі МНМА.

Якщо ж підприємство вирішить обліковувати окремий стелаж, вартість якого більше 20000 грн, то його обліковують на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

У будь-якому разі, придбані елементи обліковуються у складі капітальних інвестицій на субрахунку 15, а потім зараховуються на баланс: Дт 106 чи 112 Кт 15.

Причому зараховують на баланс в момент встановлення зібраного стелажа в магазині, тобто, в момент, коли стелаж готовий до використання у діяльності підприємства. Оформляти зарахування можна Актом введення в експлуатацію основних засобів, форма якого затверджена Наказом №818.

 

Які особливості обліку окремих елементів у складі МНМА?

Про особливості обліку МНМА ми писали, приміром, тут.

Відповідно до п. 27 НП(С)БО 7, амортизація МНМА нараховується за прямолінійним та виробничим методами. Амортизація може нараховуватися у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об'єкта 100% його вартості.

Таким чином, підприємство може обрати для амортизації елементів один з чотирьох методів амортизації.

Причому як і для інших ОЗ, для МНМА підприємство встановлює строк корисного використання. Наприклад, він може становити і 10 років тощо.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток і застосовує коригування на податкові різниці, то для МНМА «амортизаційна» різниця, встановлена ст. 138 ПКУ, не застосовується. Адже така різниця передбачена для ОЗ, а не для МНМА.

 

Облік розкомплектації стелажа, облікованого як один об’єкт ОЗ

Це питання ми детально розглянули тут.

 ***

Читайте також: Обліковуєте МНМА: вплив на податок на прибуток

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік витрат на відрядження, якщо кошти видані в одному місяці, а використані в іншому
    ТОВ займається міжнародними перевезеннями. Водіям видано корпоративні картки. Чи потрібно водіям складати авансовий звіт? Яка дата авансового звіту? Як списати пальне, якщо воно придбано 16.03.2024 р., а водій повернувся з відрядження 10.04.2024 року?
    16.05.202414
  • Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія. Сіті
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, із строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнати) і оприбуткувати отримані матеріали. Як відображати в бухобліку? Як ця операція вплине на оподаткування?
    15.05.202413
  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    13.05.202418
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    13.05.202419
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    13.05.202426