• Посилання скопійовано

Збільшення ціни імпортованого товару: облік та податкові наслідки

Нерезидент надав дебет-ноту на вартість реалізованих ним у минулому місяці товарів (збільшення ціни). Чи потрібно коригувати митну вартість у декларації імпортеру? Чи потрібно доплачувати мито та ПДВ? Як відобразити збільшення ціни імпортованих товарів, в тому числі і тих, що вже було реалізовано?

Чи потрібно коригувати митну вартість?

Згідно з п. 3 ст. 54 МКУ, за результатами здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів контролюючий орган визнає заявлену декларантом або уповноваженою ним особою митну вартість чи приймає письмове рішення про її коригування.

Тобто, базою оподаткування у разі імпорту товарів є їх митна вартість, яку декларант заявляє і яку митний орган може або погодити, або збільшити.

В свою чергу, відповідно до п. 33 Положення №450 за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу митного органу відомості, зазначені в поданій митному органу митній декларації, можуть бути змінені, зокрема шляхом доповнення, або митна декларація може бути відкликана. Зокрема, після завершення митного оформлення зміни до митної декларації можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 до Положення №450.

При цьому, пп. 3 Порядку №1145 визначено, що у випадку зміни митної вартості імпортованих товарів посадовою особою митниці ДФС, якою здійснювався випуск товарів за митною декларацією, у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дня надходження до митниці ДФС інформації про доплату (повернення) сум митних платежів або реєстрації заяви декларанта (уповноваженої особи), у митному органі складається аркуш коригування.

Отже, з зазначено вище можна зробити висновок, що митна вартість – це є саме заявлена декларантом вартість і не обов’язково дорівнюватиме фактичній ціні придбання. Крім того, звертатись до митного органу для коригування митної вартості імпортер може якщо вважає це необхідним. Законодавчо прямої вимоги звертатись до митного органу для коригування митної вартості у разі зміни ціни нерезидентом не встановлено.

Платник податку не зобов’язаний звертатись до митного органу для коригування митної вартості зазначеної у ній, проте таке право у нього є.

 

Чи потрібно доплачувати мито та ПДВ?

Якщо після звернення декларанта контролюючим органом прийнято рішення про коригування (збільшення) заявленої митної вартості товарів, то суми ПДВ, сплачені до бюджету у зв’язку із коригуванням (збільшенням) митної вартості товарів, включаються платником до складу податкового кредиту відповідного звітного періоду, в якому відбувається така сплата, на підставі аркуша коригування до митної декларації.

Тобто, доплачувати митні платежі та ПДВ потрібно лише в тому випадку, якщо декларант бажає звернутись до митного органу з метою коригування митної вартості. Якщо коригування митної декларації не планується, то і для доплати митних платежів та ПДВ немає.

Відображення в обліку збільшення ціни імпортованого товару

Збільшення ціни товарів постачальником призводить до зміни їх первісної вартості у імпортера (навіть якщо збільшення митної вартості не проводилось). В обліку відповідно робимо записи Дт 28 Кт 632. Але це стосується лише випадків, якщо такі товари ще не було реалізовано. Тобто ціна збільшилась до моменту їх подальшого продажу. 

Що ж до тих товарів, які на збільшення ціни нерезидентом вже було реалізовано, то вважаємо, що оскільки збільшення ціни фактично відбулось в поточному періоді, то і збільшувати витрати (у зв’язку із збільшенням їх собівартості за рахунок збільшення первісної вартості) потрібно у поточному періоді в якому нерезидентом було збільшено їх ціну. А виходячи з того, що витрати у вигляді собівартості реалізованих товарів визнаються лише на момент їх реалізації (не можуть визнаватися в тому звітному періоді, коли реалізації таких товарів не було), то відображати збільшення первісної вартості таких товарів слід за рахунок операційних витрат записом: Дт 949 Кт 632.

Проте, через законодавчу неврегульованість обліку таких операцій обліковою політикою самого резидента може бути передбачений як варіант відображенням сум коригування за дебетом рахунку 90, так і субрахунком 949. Але в обох випадках витрати слід відображати у поточному періоді коли було проведено збільшення ціни.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:227
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 768
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422