• Посилання скопійовано

Відображення доходів та витрат за будівельним контрактом

Будівельний контракт підписано не 31.12.2021 р., а 11.01.2022 р. Як відобразити витрати, понесені до підписання контракту? До дати балансу контракт підписано, отримано передоплату 1200 грн і понесено витрати - 1500 грн. Дохід визнається в розмірі понесених витрат. Які бухгалтерські проведення?

Як в першій ситуації відобразити витрати, понесені до підписання контракту?

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 18:

  • До витрат за будівельним контрактом включаються витрати за період від дати укладення будівельного контракту до дати завершення цього контракту. 
  • До витрат за будівельним контрактом також включаються витрати, яких зазнав підрядник при укладенні будівельного контракту, якщо існує імовірність його підписання і достовірної оцінки цих витрат.
  • Витрати, зазнані при укладенні будівельного контракту, які були визнані витратами звітного періоду, не включаються надалі до витрат за будівельним контрактом, який підписано в наступних звітних періодах.

Тобто, витрати, понесені до підписання контракту, підприємство може відобразити і у складі витрат за будівельним контрактом, і як витрати звітного періоду.

Причому якщо укладення контракту імовірне, то витрати до його підписання мають відображатися у складі витрат за будівельним контрактом. Але якщо таки підприємство вже відобразило зазначені витрати у складі витрат звітного періоду (поточних витрат), то надалі такі витрати вже не відображаються як витрати за будівельним контрактом.

Тут слід також навести норми п. 16 НП(С)БО 6:

  • Події після дати балансу, які надають додаткову інформацію про визначення сум, пов'язаних з умовами, що існували на дату балансу, вимагають коригування відповідних активів і зобов'язань.
  • Коригування активів і зобов'язань здійснюється шляхом сторнування та (або) додаткових записів в обліку звітного періоду, які відображають уточнення оцінки відповідних статей внаслідок подій після дати балансу.

Норма п. 17 НП(С)БО 6:

  • Події, що відбуваються після дати балансу і вказують на умови, що виникли після цієї дати, не потребують коригування статей фінансових звітів. 
  • Такі події слід розкривати в примітках до фінансових звітів, якщо відсутність інформації про них вплине на здатність користувачів звітності робити відповідні оцінки та приймати рішення.

На наш погляд, розглядувана ситуація відповідає умовам п. 16 НП(С)БО 6, а також нормі п. 16 НП(С)БО 18 стосовно витрат, понесених до укладення контракту, які мають бути відображені як витрати за контрактом.

Таким чином, на наш погляд, ці витрати потрібно відобразити в порядку, передбаченому НП(С)БО 18. Детально про порядок відображення доходів і витрат за будівельним контрактом ми писали тут.

Перш ніж відобразити витрати, потрібно оцінити ступінь завершеності контракту, за одним з трьох методів, встановлених НП(С)БО 18.

Поряд з цим, згідно з п. 7 НП(С)БО 18, якщо кінцевий фінансовий результат за будівельним контрактом не може бути оцінений достовірно, то:

  • дохід визнається в сумі фактичних витрат від початку виконання будівельного контракту, щодо яких існує імовірність їх відшкодування;
  • витрати за будівельним контрактом визнаються витратами того періоду, протягом якого вони були зазнані.

Нехай підприємство понесло витрати в розмірі 1500 грн (на рахунку 23) і встановило визначення доходу і витрат за п. 7 НП(С)БО 18.

В цьому разі бухгалтерські проведення будуть такими:

  • Дт 361 Кт 703 – 1800 грн (відображено дохід з ПДВ);
  • Дт 238 Кт 239 – 1500 грн (визнано доходи без урахування ПДВ);
  • Дт 703 Кт 643 – 300 грн (відображено потенційну суму ПЗ з ПДВ у визнаних доходах);
  • Дт 703 Кт 791 – 15000 грн (дохід від виконаних робіт включено до складу фінрезультатів);
  • Дт 903 Кт 23 – 1500 грн (понесені витрати списано на собівартість реалізації);
  • Дт 791 Кт 903 – 1500 грн (собівартість реалізації віднесено на фінрезультати);
  • Дт 361 Кт 239 – (-)1500 грн (різниця (без урахування ПДВ) між сумою робіт, переданих замовнику за актом, яка в нашій ситуації складає 0 грн і сумою визнаного доходу (способом «сторно»), 0 – 1500 ).

 

Які бухгалтерські проведення в другій ситуації?

В другій ситуації проведення будуть такі самі, як і наведено вище.

Окрім того, буде проводка за отриманим авансом: Дт 311 Кт 681.

Причому зараховувати суму авансу із заборгованістю за дебетом субрахунку 361 немає підстав, адже між сторонами немає складеного акту виконаних робіт. Зарахувати заборгованість потрібно після складання акту, в сумі, яка не перевищує суму акту.

 ***

Читайте також: Визнання доходів і витрат будівельної організації

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 789
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422