• Посилання скопійовано

Дисконтування кредитної лінії з поступовим графіком погашення

8 грудня 2021 підприємство отримало кредит в сумі 6 млн грн, який підлягає поступовому погашенню: 1 млн грн до 1.9.2022; 1 млн грн до 1.10.2022; 1 млн грн до 1.11.2022; 3 млн грн до 8.12.2024. Чи дисконтувати цей кредит і з якого періоду починати дисконтування?

Чим більший проміжок часу між датою надання і датою повернення грошових коштів, тим більше фактор часу впливає на цінність грошей. Цей фактор є істотним, якщо проміжок часу є більшим, ніж 1 рік. А тому у фінзвітності за дисконтованою (її ще називають теперішньою) вартістю слід відображати саме довгострокову заборгованість.

Завдяки змінам, внесеним Наказом №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше ніж 1 рік): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків.

В цьому випадку потрібно аналізувати кожну окрему суму кредиту, яка отримана в певну дату та має власний строк погашення. З метою дисконтування кредитна лінія не розглядається в цілому як один кредит, а навпаки, кожний отриманий транш розглядається як окремий кредит зі своїм строком погашення.

Оцінка необхідності дисконтування робиться для кожного траншу окремо, виходячи зі строку його погашення за договором. Якщо за договором транш підлягає погашенню пізніше, ніж 12 місяців з дати його отримання, то такий транш дисконтується.

Цей висновок випливає з п. 9 НП(С)БО 11: довгострокові зобов'язання відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю, отже, вже на 31.12.2021 потрібно продисконтувати довгострокову частину отриманого кредиту.

За умовами запитання, 8 грудня 2021 року отримано кредит в сумі 6000000 грн, який підлягає поступовому  погашенню зігдно з графіком – див. таблицю.  В такому разі кожна частина кредиту з окремим строком погашення розглядається як окремий кредит, щодо якого оцінюється необхідність його дисконтування. Дисконтуються тільки довгострокові частини кредиту.

Сума кредиту

Строк погашення згідно з договом

Необхідність дисконтування

1000000 грн

1 вересня 2022

Строк погашення менший за рік з дати отримання, ця сума не дисконтується

1000000 грн

1 жовтня 2022

Строк погашення менший за рік з дати отримання, ця сума не дисконтується

1000000 грн

1 листопада 2022

Строк погашення менший за рік з дати отримання, ця сума не дисконтується

3000000 грн

8 грудня 2024

Строк погашення більший ніж рік з дати отримання кредиту, ця сума дисконтується

Тобто за умовами запитання слід дисконтувати тільки ту частину кредиту, яка підлягає погашенню у строк більший ніж рік з дати отримання, а саме 3000000 грн, яка має бути повернена до 8 грудня 2024 року.

Дисконтувати цю суму потрібно вже на дату балансу 31.12.2021. У цій консультації використано підхід 2, який описаний в статті «Дисконтування заборгованості в бухобліку: аналіз змін», у розділі «Первісне визнання та подальший облік довгострокової заборгованості» та показаний у таблиці 5 цієї статті.

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»