• Посилання скопійовано

Втрати зерна при перевезенні: як списати?

Підприємство закуповує та продає зерно. При закупівлі і доставці на елеватор виникає різниця у вазі, яку згідно з нормами убутку підприємство відносить на собівартість зерна. Надалі зерно відвантажується покупцям залізницею. При завантаженні одна вага, при отриманні покупцем - інша. Як списувати різниці?

Кілька слів про норми втрат зерна при зберіганні

Про такі норми ми писали тут та тут. Але ми розглядаємо питання втрат при перевезенні. Тому далі мова про такі втрати.

 

Норми втрат при перевезенні зерна

Норми природного убутку окремих видів вантажів при перевезеннях автомобільним транспортом затверджені Постановою Держпостачу СРСР від 02.06.1986 р. №63. Ці норми діють і зараз. 

А ось норми природного убутку зерна під час перевезення у вагонах-зерновозах, встановлені Постановою Держпостачу СРСР від 18.12.1987 р. №152 наразі не діють (їх скасували згідно з Постановою КМУ від 23.11.2016 р. №1066). Про це ми повідомляли тут

На наш погляд, підприємства можуть самостійно встановити для себе норми убутку при перевезенні зерна залізницею, орієнтуючись на скасовані норми. Адже чинне українське законодавство не передбачає встановлення норм убутку виключно якимись державними органами. Наприклад, в Ухвалі Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 17.07.2017 р. у справі № 804/6125/16 розглядається ситуація, коли підприємство розраховувало убуток за нормами, встановленими самостійно. Суд підтримав позицію підприємства.

Хоча податкова може мати іншу думку. Наприклад, в ІПК ДФСУ від 29.03.2018 р. № 1286/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податкова зазначила, що можливості самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природного убутку продукції при розрахунку сум ПДВ ПКУ не передбачено.

Але ж ПКУ взагалі не згадує про норми убутку зернових, тобто, ПКУ це питання не регулює. Інші нормативні документи також не визначають, який державний орган повинен визначати подібні норми. Тому, на наш погляд, підприємства таки можуть самостійно затвердити такі норми. Хоча варто розуміти, що податкова може з цим не погодитися, а тому, можливо, доведеться доводити власну правоту навіть і в суді.

Отже, встановлювати чи ні власні норми втрат, кожне підприємство вирішує самостійно.

 

Як втрати зерна при перевезенні відображати в бухгалтерському обліку?

Відповідно до п. 5.7 Методрекомендацій №2:

  • нестачі та втрати запасів, в межах встановлених норм природного убутку під час транспортування, відносяться на збільшення первісної вартості оприбуткованих запасів такого найменування, групи, видів;
  • нестачі та втрати запасів в межах встановлених норм природного убутку під час зберігання, а також нестачі та втрати запасів понад норми природного убутку визнаються витратами звітного періоду з відображенням їх фактичної собівартості (з урахуванням транспортно-заготівельних витрат) за дебетом субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Тобто, нестачі під час транспортування запасів в межах норм природного убутку відносяться на збільшення первісної вартості запасів. Причому збільшує первісну вартість запасів саме покупець, а не продавець.

Наприклад, якщо продавець відвантажив 100 тн. зерна по ціні 7 600 грн, в т.ч. ПДВ 1 266,67 грн, на суму 760 000 грн, в т.ч. ПДВ 126 666,67 грн, а покупець отримав 99,98 тн. (убуток в межах норм), то продавець відображає у власному обліку продаж 100 тн. на зазначену вище суму.

А покупець на цю саму суму оприбутковує в себе 99,98 тн.

Але якщо сторони не застосовують норми убутку, то вся різниця буде понаднормова.

В такому разі продавець відображає в своєму обліку продаж 99,98 тн. по ціні 7 600 грн, в т.ч. ПДВ 1 266,67 грн, на суму 759 848,00 грн., в т.ч. ПДВ 126 641,33 грн. А покупець цю кількість на зазначену суму оприбутковує.

Поряд з цим оскільки продавець відвантажував 100 тн., але покупець отримав 99,98 тн., то продавець повинен списати на власні витрати кількість, якої не вистачає – 20 кг., або 0,02 тн.

Якщо собівартість зерна, приміром, 3 000 грн, то вартість втрат – 60 грн (3 000 х 0,02).

В обліку продавця списують проведення: Дт 947 Кт 27, 28 – 60 грн.

Окрім того, продавцеві потрібно нарахувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ: Дт 947 Кт 641 – 12 грн (60 х 20%, якщо зерно придбавалося продавцем із застосуванням ставки ПДВ 20%).

 ***

Читайте також: Списання втрат зерна під час транспортування: що з ПДВ та як бути з нормами природного убутку?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»