• Посилання скопійовано

Як обліковувати витрати на передпродажну підготовку товарів?

Підприємство купує готову продукцію у виробника оптом (в рулонах), потім розрізає на необхідні частини, запаковує та продає далі. Чи можна назвати цей процес виробництвом? Як обліковувати ці операції?

В оптовій та роздрібній торгівлі є така операція, як підготовка товарів до продажу. Витрати на таку підготовку передбачені у складі витрат на збут – див. п. 19 НП(С)БО 16.

Якщо товари надходять від постачальника (виробника) у непідготовленому до подальшої реалізації стані (наприклад, у великогабаритній тарі, навалом, розібраними, не укомплектованими, в інших одиницях виміру тощо). Тому такі товари вимагають передпродажної підготовки, яка фактично є продовженням процесу виробництва у сфері обігу.

Попередня підготовка товарів до продажу — це комплекс операцій, які виконуються з товаром перед подальшим продажем і спрямовані на доведення товару до повної готовності для продажу покупцям. Усі операції попередньої підготовки товарів до продажу поділяють на загальні, яких потребує будь-який товар, і специфічні, які обумовлені конкретними особливостями окремого товару.

Загальні операції попередньої підготовки товарів до продажу – це як правило, розпаковування товарів, надання їм товарного вигляду, сортування, перевірка цін та маркування товарів (заповнення ярликів, цінників на товар), комплектування товарних наборів і підготовку товарів до подачі на робоче місце продавця тощо.

До специфічних операцій підготовки товарів до продажу відносять операції, необхідність виконання яких обумовлюється специфікою конкретних товарів. Прикладом таких операцій можуть бути фасування, попереднє нарізання товарів, розрубування, усунення дрібних дефектів, попереднє групування дрібноштучних виробів, настроювання, перевірка якості дії, комплектності і випробування, очищення тощо. В даному випадку це розрізання великих рулонів на частини та запаковування нарізаних частин товару.

Для обліку витрат на збут передбачено однойменний рахунок 93, на якому й накопичуються витрати на розрізання та пакування рулонів для подальшого продажу:

  • Дт 93 Кт 13, 20, 22, 66, 65, 63 тощо – власне витрати: знос ОЗ, витрати матеріалів та МШП, заробітна плата з нарахуваннями, послуги сторонніх осіб тощо;
  • Дт 791 Кт 93 – списання витрат на збут на фінансовий результат в кінці звітного періоду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»