• Посилання скопійовано

Гранти у неприбутковій організації: як облікувати?

Неприбуткова організація планує отримати грант на навчання фізосіб, згідно із яким кращі учні мають отримати грант (у негрошовій формі) на подальший розвиток. Чи може організація бути отримувачем і надавачем гранту в межах одного контракту? Який облік гранту?

Юридичні особливості, документування

Так, неприбуткова організація може отримати від іншої особи грант з метою надання його (субгрант) фактичним отримувачам. Жодної заборони для здійснення таких операцій чинне законодавство не містить.

Звісно, за умови, що така діяльність передбачена статутними документами неприбуткової організації.

В поняттях Закону про благодійність (Закон № 5073-VI) грант, про який йде мова у запитанні, є майновою благодійною допомогою у сфері освіти. Отримується неприбутковою організацією (набувачем) від благодійника (фізичної чи юридичною особи) на підставі договору про благодійну допомогу. Причому згідно з пп. 197.1.15 ПКУ благодійна допомога у вигляді товарів повинна бути помаркована благодійниками, які надають допомогу. Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару.

Фізособи, які отримуватимуть грант (благодійну допомогу), є бенефіціарами (фактичними набувачами благодійної допомоги). Отримати грант у майновій формі від благодійника можна за накладною чи актом приймання-передачі. Передати грант бенефіціарам також можна за накладною, актом чи відомістю.

 

ПДФО, ВЗ

Не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді бюджетного гранту (пп. 170.7-1 ПКУ).

Бюджетний грант - цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом (пп. 14.1.277-1 ПКУ).

Перелік надавачів бюджетних грантів має визначити КМУ. Але на сьогодні цього переліку ще немає. Детальніше про бюджетні гранти можна почитати в Інформаційному листі №18.

Тому скористатися цією нормою поки що не можна. Тим більше, ця норма не поширюється на небюджетні гранти.

Поряд з цим, неприбуткова організація може скористатися нормою пп. 165.1.39 ПКУ, згідно з якою не включаються до складу оподатковуваного доходу подарунки у частині, що не перевищує 25% однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Такий неоподатковуваний розмір для 2021 року – 1500 грн.

Тобто, протягом звітного 2021 податкового року ТОВ може надати фізособі подарунок в негрошовій формі, який не оподатковується ПДФО і ВЗ вартістю не більше 1500 грн.

У додатку № 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого на користь платників податків – фізичних осіб вартість неоподатковуваних подарунків відображається з ознакою доходу «160».

Якщо вартість негрошового подарунку більша за наведений вище розмір, то вартість перевищення включається до оподатковуваного доходу фізосіб як додаткове благо (див. пп. «е» 164.2.17 ПКУ). З неї утримується ПДФО і ВЗ. Причому з метою утримання ПДФО вартість перевищення збільшується на коефіцієнт 1,219512, передбачений п. 164.5 ПКУ. У формі № 1ДФ (додатку №4ДФ) оподатковувана частина (вартість перевищення) відображається з ознакою доходу «126».

 

Бухгалтерський облік

З точки зору бухгалтерського обліку грант (благодійна допомога) є цільовим фінансуванням:

  • Дт 209 Кт 484 – отримані гранти у вигляді майна;
  • Дт 377 Кт 209 – передані гранти бенефіціарам;
  • Дт 484 Кт 377 – відображено використання суми цільового фінансування;
  • Дт 949 Кт 641, 642 – утримано ПДФО, ВЗ з оподатковуваної суми наданого гранту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»