• Посилання скопійовано

Браковані комплектуючі: як облікувати?

На виробничому підприємстві в процесі виробництва утворюються браковані напівфабрикати, не придатні до подальшого використання. Протягом двох років назбиралася чимала кількість такого браку. Чи може підприємство утилізувати ці комплектуючі як металобрухт? І яким при цьому буде облік ПДВ?

Загальні особливості обліку виробничого браку

Облік браку ведуть на рахунку 24 «Брак у виробництві».

Відтак, якщо утворився брак, його відображають проведенням: Дт 24 Кт 23. А далі списують залежно від причини утворення браку.

До інших прямих витрат виробничої собівартості продукції включаються в тому числі втрати від браку в частині вартості остаточно забракованих напівфабрикатів з технологічних причин, зменшеної на їх справедливу вартість (п. 14 П(С)БО 16).

Зауважимо – до виробничої собівартості відноситься тільки технологічний брак.

Очевидно, що технологічний брак має бути визначений технологічною документацією. Він визначається встановленим нормативом технологічного браку. Відтак, брак з технологічних причин – це той, який не перевищує встановлені технологічні норми.

Такий брак списують проведенням: Дт 23 Кт 24.

Але якщо забраковані напівфабрикати планується продати, наприклад, здати на металобрухт, за очікуваною вартістю такої передачі металобрухт від забракованих напівфабрикатів ставлять на баланс: Дт 209 Кт 24. Якщо ж продаж брухту чи інше його використання в господарській діяльності не очікується, ставити на баланс такий брухт немає підстав.

Якщо вартість забракованих з технологічних причин напівфабрикатів, наприклад, 5 000 грн, а очікувана вартість продажу металобрухту (без ПДВ) - 1 000 грн, підприємство зробить проведення:

  • Дт 209 Кт 24 – 1 000 грн (оприбутковані напівфабрикати як металобрухт);
  • Дт 23 Кт 24 – 4 000 грн (списана на виробничу собівартість вартість технологічного браку, за мінусом вартості оприбуткування металобрухту).

Поряд з цим, наднормативні витрати включають у собівартість реалізованої продукції (п. 11 П(С)БО 16). Тобто, якщо технологічний брак перевищив встановлені норми, але він технологічно обґрунтований, його відносять до собівартості реалізованої продукції: Дт 901 Кт 24.

Якщо брак виник внаслідок дій конкретних винних осіб, або його виникнення не обґрунтовано будь-якими технічними розрахунками, вартість такого браку списують на інші операційні витрати, а потім можуть виставляти винній особі до відшкодування, визнаючи дохід:

  • Дт 947 Кт 24 – списано вартість браку, утвореного внаслідок винних дій відповідальних осіб;
  • Дт 947 Кт 641 – нараховано компенсуюче ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ;
  • Дт 375 Кт 716 – відображається сума, яку повинна відшкодувати винна особа.

Компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховують у разі, якщо за списаним браком відображався податковий кредит. Причому база оподаткування визначається на рівні тих елементів собівартості (товарів, послуг), за якими відображався податковий кредит. Наприклад, якщо собівартість браку 1 000 грн, але ПДВ відображалося тільки на половину цієї вартості (500 грн), і нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ потрібно на таку половину. Відтак, компенсуючі ПЗ з ПДВ складуть 100 грн (500 х 20%).

Але якщо підприємство оприбуткує брухт від забракованих напівфабрикатів, на наш погляд, немає підстав нараховувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Тому що напівфабрикати у вигляді брухту будуть продані і підприємство отримає дохід. Щоправда, якщо продаж напівфабрикатів у вигляді брухту буде за ціною менше їх придбання, потрібно буде донарахувати ПДВ на таку різницю, згідно з абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Детальніше про облік браку ми писали тут.

 

У якому періоді потрібно відображати наведені операції – списання браку, оприбуткування металобрухту?

Виходячи з загальних норм П(С)БО 16 (п. 5, п. 7 тощо) відображати наведені операції потрібно в періоді, коли вони здійснені.

Наприклад, якщо брак допущено у червні 2019 року, то саме в червні його відображають на рахунку 24 і надалі списують залежно від характеру браку і напрямку його використання. Скажімо, якщо це необґрунтований брак, але його вартість не відшкодовуватиметься винними особами, причому браковані напівфабрикати здаватимуть на металобрухт, у червні 2019 року підприємство повинно було відобразити:

  • Дт 209 Кт 24 – на суму оприбуткованого брухту від забракованих напівфабрикатів;
  • Дт 947 Кт 24 – списана різниця між загальною вартістю браку і вартістю оприбуткованого брухту.

Якщо підприємство цього не робило, потрібно виправляти помилку, у загальному порядку виправлення помилок в обліку. Конкретний варіант виправлення залежить від особливостей кожної конкретної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449