• Посилання скопійовано

Облік витрат на сплату податку на нерухомість

Як підприємству відобразити витрати зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за ту частину приміщення, в якій протягом 2020 р. проводився капітальний ремонт (покращення) і яке після закінчення ремонту в 2021 р. підприємство планує здавати в оренду?

Відповідно до п. 18 П(С)БО 16, до адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, включаючи податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг).

Таким чином, за загальним правилом, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за час ремонту приміщення відносять до складу адміністративних витрат (рахунок 92).

Якщо надалі приміщення здаватиметься в оренду, і діяльність з надання в оренду буде для підприємства другорядною (неосновною), всі пов’язані з орендою витрати (включаючи і податок на нерухомість) доречно відносити на субрахунок 949. В такому разі дохід від оренди відображатимуть на субрахунку 719.

Якщо орендна діяльність буде однією з основних видів діяльності підприємства, всі витрати оренди (включаючи і податок на нерухомість) слід відносити на рахунок 23, формуючи собівартість послуг оренди. У такому разі дохід від оренди відноситимуть на субрахунок 703, а собівартість оренди - на субрахунок 903 (Дт 903 Кт 23).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»