• Посилання скопійовано

Амортизація тротуарної плитки: як врахувати витрати?

Благоустрій території підприємства тротуарною плиткою. Як правильно враховувати витрати? Якщо це МНМА, чи можна відразу списати знос?

Витрати на благоустрій прибудинкової території (ремонт тротуару, заміна світильників, озеленення),  обліковуються як витрати поточного періоду або витрати на виробництво. Рахунок та стаття витрат обирається в залежності від того, яке призначення будівлі – виробниче, загальновиробниче, адміністративне, збутове чи для інших цілей. 

Наприклад, всі ці витрати, що стосуються офісної будівлі, будуть списані на рахунок 92. Якщо це будівля магазину підприємства – то витрати на обслуговування прибудинкової території відносяться на рахунок 93. Якщо будівля призначена для загальновиробничих цілей, то обирається рахунок 91.

Видозмінна території є благоустроєм. Благоустрій вважається капітальним ремонтом. Тому облік витрат на створення об’єктів благоустрою залежно від їх вартості відноситься до основних засобів або до МНМА з подальшим нарахуванням амортизації. Такий вид благоустрою як покриття доріжок тротуарною плиткою відноситься до МНМА.  

Витрати на придбання таких МНМА амортизуються за одним із двох варіантів за рішенням суб’єкта господарювання (п. 27 П(С)БО 7):

1) 50%/50% - амортизація нараховується у першому місяці використання об'єкта у розмірі та у місяці списання з балансу внаслідок невідповідності критеріям визнання активом;

2) 100% - у першому місяці використання об'єкта у розмірі 100% його вартості.

Отже, на улаштовану тротуарну плитку можна нарахувати амортизацію 100% у першому місяці використання за проведенням: Дт 91-93 Кт 132 за рішенням суб’єкта господарювання. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»