• Посилання скопійовано

Компенсація перевізником зіпсованого товару: облік та ПДВ

ТОВ - платник податку на прибуток отримує компенсацію від «Нової пошти» за пошкоджений (або загублений товар). Чи потрібно складати ПН? Чи включаються суми компенсації до складу доходу?

Податок на прибуток та бухгалтерський облік

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

ПКУ не передбачено податкових коригувань щодо отриманих компенсацій в даному випадку, тому такі операції впливають на фінрезультат виключно за правилами бухобліку.

Якщо товар відправлявся покупцю, то в першу чергу варто відкоригувати бухгалтерський запис, складений на дату відвантаження товару. На дату виявлення факту того, що перевізник товар втратив необхідно зробити «сторнуючі» (сума із знаком «-») записи:

  • Дт 361 Кт 702;
  • Дт 702 Кт 643;
  • Дт 681 Кт 361 (якщо була передоплата);
  • Дт 902 Кт 281.

Одночасно з коригуванням операції з відвантаження у бухобліку слід відобразити списання втраченого товару та пред’явлення перевізнику претензії:

  • Дт 947 Кт 281 – списано собівартість товару;
  • Дт 374 Кт 715 – відображено виставлену претензію перевізнику;
  • Дт 311 Кт 374 – отримано компенсацію;
  • Дт 715 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ на суму претензії;

Тобто при виявлені факту, що товар покупцем не отримано, а було пошкоджено перевізником, підприємство має відкоригувати операцію з постачання, та відобразити дохід у розмірі компенсації, яку буде отримано від перевізника.

 

ПДВ

Відповідно до пп. «а» і «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості таких товарів (послуг), але не нижче їх вартості придбання (або собівартості у разі їх самостійного виготовлення).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

І, як роз’яснюють податківці (зокрема, тут та тут), надходження коштів на рахунок у вигляді відшкодування збитків за втрачене або зіпсоване майно розцінюється як компенсація вартості такого майна, а отже, і включається до бази оподаткування ПДВ.

Отже, постачальник нараховує ПЗ з ПДВ на дату перерахування коштів на його банківський рахунок як відшкодування збитків від перевізника. ПЗ нараховуються виходячи із суми компенсації, але не нижче ціни придбання такого товару (або його виготовлення, якщо це продукція власного виробництва).

Своєю чергою, якщо при відвантажені вже було складено та зареєстровано ПН* на покупця товару, то така ПН підлягає коригуванню, а на перевізника складається ПН як на постачання йому зіпсованого товару з вартістю виходячи із розміру компенсації. Якщо розмір компенсації є меншим за вартість придбання товару, то у підприємства виникає обов’язок скласти ПН «на себе» на розмір такого перевищення.

Складати ПН за пп. 198.5 ПКУ не потрібно, оскільки така операція оподатковується ПДВ саме як операція з постачання товарів перевізнику, а не як їх списання.

___

* Зауважимо, що згідно з пп. «б» п. 187.1 ПКУ ПЗ з ПДВ виникають на дату відвантаження товарів (за умови, що не було передоплати). При цьому, відвантаження товарів – є операція з передачі товарів перевізнику. А тому саме на дату передачі товарів перевізнику платник податків має скласти ПН на постачання цих товарів покупцю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024188
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450