• Посилання скопійовано

Бухоблік витрат з нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж

Підприємство здійснює виробничу діяльність в орендованому приміщенні. Орендодавець оплатив Обленерго за нестандартне приєднання до елетричних мереж. Підприємство відшкодувало йому ці витрати, надавши поворотну фіндопомогу. Як на балансі підприємства показати витрати на таке нестандартне приєднання?

З питання випливає, що для використання у власній виробничій діяльності підприємству орендареві потрібна електроенергія, але наявних потужностей орендованого приміщення не вистачало. Тому орендар подбався про збільшення потужностей, сплативши Обленерго послуги за нестандартне приєднання електроустановок до електричних мереж. 

Для орендодавця такі витрати можна відобразити за одним з двох варіантів:

  • поліпшення наданого в оренду приміщення (об’єкта ОЗ). Тобто, витрати на приєднання збільшать первісну вартість приміщення;
  • додаткові послуги, пов’язані з наданням приміщення в оренду, які передаються орендареві для відшкодування.

У разі обрання першого варіанту сторони можуть домовитися про збільшення суми орендної плати, яка протягом періоду оренди компенсуватиме вартість нестандартного приєднання. А заборгованість за наданою фіндопомогою можна згодом зарахувати із заборгованістю за орендою, оформивши договором заліку заборгованостей. 

У разі обрання другого варіанту сторони укладають договір на відшкодування послуг приєднання, за яким орендар відшкодовує орендодавцеві такі послуги. Причому, якщо орендодавець є платником ПДВ, він має право відобразити податковий кредит за отриманими послугами приєднання. А в разі відшкодування цих послуг орендарем він повинен нарахувати ПЗ на ці послуги, виписавши ПН на орендодавця. Зрозуміло, що заборгованість за фіндопомогою можна зарахувати із заборгованістю за компенсацією витрат на приєднання, оформивши відповідним договором про зарахування заборгованостей.

У разі обрання другого варіанту, як вартість отриманих послуг відобразити в бухгалтерському обліку підприємства орендаря?

З нашого погляду, такі витрати можна відобразити в порядку поліпшення орендованого приміщення. 

Відповідно до п. 8 П(С)БО 14, затрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від  його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів. 

Тобто, отримання таких витрат від орендодавця орендар відображає в бухгалтерському обліку так:

  • Дт 153 Кт 631 – на суму без ПДВ;
  • Дт 641 Кт 631 – на суму ПДВ;
  • Дт 631 Кт 377 (183) – залік із заборгованість за наданою поворотною фіндопомогою;
  • Дт 117 Кт 153 – зараховано на баланс об’єкт інших необоротних матеріальних активів в сумі нестандартного приєднання;
  • Дт 23, 91 Кт 132 – нарахування амортизації зазначеного об’єкта.

Амортизація такого об’єкта нараховується в порядку, прийнятому для інших необоротних матеріальних активів, тобто, із застосуванням прямолінійного чи виробничого метода (див. п. 27 П(С)БО 7). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202414
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202426
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20249
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427