• Посилання скопійовано

Оренда, період якої припадає на різні квартали: як відобразити в бухобліку?

Орендодавець в договорі передбачив період надання оренди - 4 тижні (в акті вказується, наприклад, орендна плата з 23.12.2020 по 23.02.2021 рр., а дата акту - 23.01.2021 р.). Чи є складання такого акту порушенням? Як орендарю відображати в обліку таку оренду?

Чи може період оренди становити 4 тижні?

Пунктом 1 ст. 627 ЦКУ встановлено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Вимоги ЦКУ щодо договорів оренди наведено у главі 58 ЦКУ. Зокрема, відповідно до п. 1 ст. 759 ЦКУ, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (п. 1 та 5 ст. 762 ЦКУ).

Тобто ЦКУ не містить обмежень щодо укладання договорів оренди на період, відмінний від одного місяця (в даному випадку - 4 тижні). Тому орендодавець не обов’язково повинен нараховувати орендну плату останнім днем місяця – може бути обрано і інший період. Правила обліку передбачені П(С)БО 16 в даному випадку стосуються орендаря і про них ми поговорим далі.

 

Облік такої оренди у орендаря

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи*. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

В той же час, п. 5 цієї статті передбачено, що господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Одним із обов’язкових реквізитів первинного документу є зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції.

При цьому, як зазначено у п. 7 П(С)БО 16, витрати визнаються витратами певного періоду  одночасно  з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного періоду,  відображаються у складі витрат того звітного періоду,  в якому вони були здійснені.

Варто зазначити, що оренда - це послуга, яка надається не одномоментно, наприклад, при підписанні акту виконаних робіт або у певний конкретний період часу. Фактично послуги з оренди надаються кожного дня протягом періоду оренди, а у акті виконаних робіт вказується вартість оренди такого періоду.

Таким чином, платник податків має відображати витрати з оренди приміщення пропорційно періоду, за який вони фактично нараховуються, не зважаючи на те, в якому періоді було безпосередньо складено та підписано акт виконаних робіт (це передбачено наведеним вище п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік).

Наприклад, якщо періодом нарахування орендної плати є 23.12.2020 – 23.01.2021 рр., то орендар має відобразити вартість послуг оренди за такий період пропорційно періоду, на який вона припадає:

  • 23.12.2020 р. – 31.12.2020 р. – у 4 кварталі 2020 року;
  • 01.01.2021 р. – 23.01.2021 р. – у 1 кварталі 2021 року.

Проте, як було зазначено вище, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, а акт складено лише 23.01.2021 р. Тому на 31.12.2020 р. орендарем складається бухгалтерська довідка (про те, як її складати, ми писали тут), згідно з якою і проводиться нарахування витрат з оренди за період з 23.12.2020 р. – 31.12.2020 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»