• Посилання скопійовано

Оптовий продаж пального через АЗС: що в обліку?

Юрособа має ліцензію на роздрібний і оптовий (з місцем) продаж палива, реалізує паливо через АЗС. Чи можна продавати паливо з одного резервуара як вроздріб, так і оптом, якщо за РРО відображається операція з продажу оптом (безготівкова оплата), а фактичний відпуск здійсюється не через колонку, а через насосне устаткування з лічильником?

Оптова торгівля пальним - діяльність із придбання та подальшої реалізації пального і т.д. (див. ст. 1 Закону № 481).

Роздрібна торгівля пальним - діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального з автозаправної станції та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки.

Тобто, роздрібна торгівля – це коли продаж через колонку, а оптова – не через колонку.

Дивимося питання в підкатегорії 109.02 ЗІР: «Чи має право СГ реалізовувати пальне на АЗС без застосування РРО?».

Податкова відповідає, що реалізація палива на АЗС має здійснюватися із застосуванням РРО. При цьому, РРО можуть не застосовуватись лише при відпуску оптових партій пального, розрахунки за які здійснено шляхом безготівкового переказу коштів з рахунку на рахунок, або шляхом взаємозаліку, або пального, яке знаходиться на відповідальному зберіганні, за умови, коли такий відпуск здійснюється з ємкостей, спеціально призначених для зберігання та відпуску оптових партій пального.

В іншій своїй консультації податкова зазначає, що для відпуску пального на АЗС використовуються «Спеціалізовані електронні контрольно-касові апарати для автозаправних станцій (АЗС)», що передбачені окремим розділом Державного реєстру РРО.

З наведеного вище випливає, що юрособа не може здійснювати з однієї цистерни як роздрібний (через колонку), так і оптовий (через насосне устаткування з лічильником) продаж пального.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»