• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік надання безповоротної фіндопомоги юрособі

Юрособа надає іншій юрособі безповоротну фінансову допомогу. Який бухоблік такої операції у надавача та отримувача? Коли та в якій сумі виникають витрати та доходи?

Бухгалтерський облік

Згідно з п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Таким чином, отримувач фіндопомоги на дату отримання коштів у бухгалтерському обліку визнає дохід у розмірі отриманих коштів (вартості отриманого майна), оскільки це і є збільшенням активу. Проте разом з цим в обліку треба відобразити, від кого така допомога надійшла. Тому отримання безповоротної фіндопомоги відображається в обліку у два етапи: Дт 311 Кт 685 – отримуємо кошти від надавача на рахунок; Дт 685 Кт 718 – списуємо отриману суму до складу доходів, оскільки ця заборгованість погашатися не буде.

Своєю чергою, як зазначено у п. 5 П(С)БО 16, витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань. Отже, на дату перерахування коштів надавач безповоротної фіндопомоги симетрично визнає витрати у сумі наданих коштів або вартості наданих активів (Дт 685 Кт 311 та Дт 977 Кт 685).

Якщо безповоротна фіндопомога надається майном, то її надання відображається такими записами у надавача:

  • Дт 949 Кт 20; 28 – списано собівартість переданих в якості фіндопомоги запасів або товарів (оборотні активи);
  • Дт 949 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з вартості придбання запасів або товарів (звичайної ціни у випаду самостійно виготовлених запасів).
  • Дт 976 Кт 285 – списано залишкову вартість необоротних активів переданих в якості безповоротної фіндопомоги;
  • Дт 976 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з балансової вартості необоротних активів.

Облік у отримувача:

  • Дт 20, 22, 28 Кт 718 - визнано дохід від безоплатного отримання оборотних активів;
  • Дт 15 Кт 48 – оприбутковано безоплатно отриманий необоротний актив;
  • Дт 48 Кт 745 – визнано дохід від безоплатно отриманого необоротного активу у розмірі нарахованої амортизації (щомісяця).

Отже, як доходи, так і витрати від безповоротної фіндопомоги визнаються безпосередньо під час її надання або отримання (списання та зарахування коштів).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому ПКУ передбачено збільшення фінрезультату лише у разі надання безповоротної особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків (пп. 140.5.10 ПКУ) та неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (пп. 140.5.9 ПКУ).

Якщо безповоротна фіндопомога надається іншому платнику податку на прибуток, то фінрезультат до оподаткування не коригується ані у її надавача, ані у отримувача.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»