• Посилання скопійовано

Як нарахувати та оподаткувати додаткове благо?

Як нарахувати в обліку додаткове благо фізичній особі? Яке оподаткування додаткового блага?

Який дохід вважається додатковим благом?

Це визначено пп. 164.2.17 ПКУ, у якому перераховано різні види додаткових благ, що можуть надаватися фізичним особам. Також зверніть увагу, що у пп. 164.2.17 ПКУ наводяться різні випадки отримання доходів у вигляді додаткового блага і частина  з них може надаватися не лише працівникам підприємства або ФОП. Отже, додаткове благо може виникнути і поза межами трудових відносин. Головне  - це надання фізичній особі будь-якого з видів доходу, передбаченого пп. 164.2.17 ПКУ. Юрособа або ФОП, що надають фізособі такий дохід, є податковим агентом для фізособи.

 

Як порахувати ПДФО?

Оскільки додаткове благо – це дохід, який є оподаткованим, то податковому агенту доведеться нарахувати 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

При цьому, якщо додаткове благо надається у грошовій формі, то ПДФО рахується як добуток суми доходу і ставки цього податку.

А ось якщо додаткове благо надається у вигляді товарів, робіт або послуг, а також у вигляді оплати третій стороні на користь фізособи (зокрема, страхування фізособи), то це буде дохід у негрошовій формі. Щоб визначити базу оподаткування, до якої застосовується ставка податку, треба помножити суму доходу на коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ (зараз при ставці ПДФО 18% він становить 1,21951).

А ось військовий збір з такого доходу визначається однаково, незалежно від форми, в якій цей дохід надається: сума доходу множиться на ставку збору.

Таким чином, якщо додаткове благо у грошовій формі, т

 

Коли сплачується ПДФО?

Це визначає ст. 168 ПКУ. Зазвичай, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу. Але якщо додаткове благо надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) – пп. 168.1.4 ПКУ.

Якщо оподатковуваний дохід тільки нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то ПДФО підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені для місячного податкового періоду. Тобто протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, у якому цей дохід був нарахований.

Ті ж самі строки сплати діють і щодо військового збору.

 

Код бюджетної класифікації в платіжному дорученні

Нагадаємо, що Наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11 затверджено Класифікацію доходів бюджету за ПДФО, зокрема:

  • 11010100 – ПДФО, що сплачується податковими агентами з доходів платника податку у вигляді заробітної плати;
  • 11010400 – ПДФО, що сплачується податковими агентами з доходів платника податку інших ніж заробітна плата.

Податківці в ІПК від 01.11.2018 р. №4651/ІПК/13-01-13-01-12 зазначили, що роботодавцю (податковому агенту), який сплачує ПДФО зі суми додаткового блага, слід обрати код бюджетної класифікації 11010400 - ПДФО, що сплачується податковими агентами з доходів платника податку інших ніж заробітна плата.

Цей же ж код податковий агент зазначає при сплаті ПДФО з доходу на користь фізособи за договором цивільно-правового характеру. Про це ми писали тут.

А ось щодо військового збору, то код бюджетної класифікації в усіх випадках однаковий – 11011000 «Військовий збір».

 

Бухоблік додаткового блага

Додаткове благо – це операційні витрати підприємства. Як правило, вони списуються на рахунок 949 як інші операційні витрати. Проте можливе списання додаткового блага і на інші витратні рахунки – у Дт 23, 91, 92, 93 – в залежності від того, працівникам з якої сфери діяльності і з якою метою надано додаткове благо.

Нарахування додаткового блага здійснюється з використанням рахунків обліку розрахунків: рах. 663 (якщо додаткове благо надається працівникам) і рах. 685 – якщо додаткове благо надається стороннім фізособам.

Утримання ПДФО та ВЗ відображається стандартними записами: Дт 663 (685) Кт 641, 642 – якщо додаткове благо надано у грошовій формі.

Якщо додблаго надано найманому працівнику у негрошовій формі, то ПДФО та ВЗ утримуються із зарплати працівника. Якщо додблаго у негрошовій формі надано фізособі - непрацівнику підприємства або немає з чого утримати податки з працівника, то суми ПДФО та ВЗ така фізособа повинна сплатити в касу або на рахунок податкового агента: Дт 301, 311 Кт 663 (685), а потім ці кошти сплачуються до бюджету: Дт 663 (685) Кт 641, 642.

Самостійно сплачувати податки за фізосіб не можна! Ми про це писали тут.

Також читайте інші наші матеріали про додаткове благо:

Відображення додаткового блага в формі № 1ДФ

Безоплатне харчування працівників

https://news.dtkt.ua/taxation/common/45791

https://consulting.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/9052

https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/45892

https://news.dtkt.ua/law/jurisprudence/56206

Використання працівником пального для власних потреб

https://consulting.dtkt.ua/taxation/excise/13645

Понаднормові добові як додаткове благо

https://consulting.dtkt.ua/taxation/pdfo/4291

Оренда житла як додаткове благо

https://consulting.dtkt.ua/ru/taxation/pdfo/8755

Щодо нарахування ЄСВ на різні види додаткового блага

https://news.dtkt.ua/debet-kredit/partner-news/48484

https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/60990

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»