• Посилання скопійовано

Передача авто комунальному підприємству: облік та оподаткування

Комунальне підприємство, власником якого є міська рада, отримує з її рішенням автомобіль, яке знаходиться на балансі іншого комунального підприємства, засновником якого є та ж міська рада. Який бухоблік безоплатного отримання авто та які податкові наслідки з ПДВ та податку на прибуток?

Документальне оформлення

Операція безоплатного отримання оформляється актом приймання-передачі за формою №ОЗ-1. При цьому така ж форма документа застосовується і для введення об'єкта ОЗ в експлуатацію. Скільки ж таких актів оформлювати? 

Приймання- передача відбувається від однієї матеріально-відповідальної особи до іншої. Якщо цей об’єкт одразу починає експлуатуватися, то в акті можна зазначити, де саме він буде використовуватися, хто буде матеріально-відповідальною особою за ним (якщо це не керівник підприємства) тощо. 

Якщо ж операцію введення в експлуатацію буде здійснено пізніше, то на таку операцію слід оформити окремий акт за формою №ОЗ-1.

 

ПДВ

Як передбачено пп. «а» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів*, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі.

Водночас, за пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Ця норма поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку. 

Своєю чергою, податківці у ІПК від 09.08.2019 р. № 3750/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснювали, що звільнення за пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

  • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
  • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;
  • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
  • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Таким чином, якщо операція з передачі авто підпадає під наведені вище умови, то така операція є звільненою від ПДВ. Отже, отримувач авто ПК з ПДВ за такою операцією не отримає. Але її треба буде відобразити в рядку 10.3 декларації з ПДВ

 

Податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

В обліку ж, відповідно до п. 10 П(С)БО 7 та п. 13 Методрекомендацій №561, первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7. Зокрема, витрати на доставку, установку, монтаж та інші витрати на забезпечення введення в експлуатацію таких основних засобів включаються до їх первісної вартості з відображенням в обліку капітальних інвестицій.

Разом з тим, на справедливу вартість безоплатно отриманих об'єктів основних засобів збільшується сальдо додаткового капіталу (Кт субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи»).

Отже, підприємство, що безоплатно отримало автомобіль у власність, в обліку відображає такі записи:

  • Дт 152 Кт 424 – на справедливу вартість;
  • Дт 105 Кт 152 – введено ОЗ в експлуатацію.

При цьому, на такі ОЗ поширюються звичайні правила нарахування амортизації, яка, своєю чергою, відноситься до складу витрат підприємства. Однак, одночасно із нарахуванням амортизації сума нарахованого зносу має визнаватися доходом за Кт субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів», і на цю суму треба зменшувати додатковий капітал за Дт субрахунку 424. Тобто при нарахуванні амортизації в обліку слід відображати такі записи:

  • Дт 23/91/92/93/94 Кт 131 – нараховано амортизацію;
  • Кт 745 Дт 424 – визнано дохід у сумі нарахованої амортизації.

Крім того, якщо підприємство застосовує податкові різниці, то зауважимо, що якихось окремих коригувань, що пов'язані з безоплатним отриманням ОЗ, не передбачено.

Їх первісна вартість визначатиметься за правилами, встановленими у бухобліку. При цьому ОЗ з метою оподаткування це авто вважатиметься лише, якщо його вартість на момент введення в експлуатацію становитиме більш, як 20 тис. грн (пп. 14.1.138 ПКУ). 

За нарахованою амортизацією підприємство визначає звичайні податкові різниці, що стосуються всіх ОЗ:

  • фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ.

___________

* Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:193
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1510
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:153
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:028