• Посилання скопійовано

Як ТОВ може списати дебіторську заборгованість ФОПа за поставлені йому товари

ФОП на ІІ групі ЄП не може оплатити борг за товар перед ТОВ в сумі 1000000 грн. Чи може ТОВ за домовленістю списати таку заборгованість? Які податкові наслідки для обох сторін?

Наслідки для ФОП – платника єдиного податку

Якщо кредиторська заборгованість ФОПа буде прощена кредитором до спливу строку позовної давності, то податківці її розглядають як безоплатно надані товари (роботи, послуги), і теж включають до доходу  ФОП- «єдинника» («ЗІР», підкатегорія 107.0.03, запитання: «Чи вважаються безоплатно отриманими товари (роботи, послуги) та чи включається їх вартість до доходу ФОП платника ЄП, якщо за домовленістю сторін кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари (роботи, послуги), списана до закінчення терміну позовної давності?»). 

Податківці пишуть:

  • Якщо за домовленістю сторін кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари (роботи, послуги), списана до закінчення терміну позовної давності, то товари (роботи, послуги) є безоплатно отриманими, оскільки особа, яка передала їх не вимагає компенсації їх вартості;
  • Вартість таких товарів (робіт, послуг) включається до доходу платника єдиного податку у звітному періоді, в якому досягнуто домовленість щодо прощення заборгованості.

Про те, що доходом ФОП-«єдинника» є вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), говорить пп. 292.3 ПКУ. Як оподаткувати такі доходи та відобразити їх у Книзі обліку доходів, ми консультували тут.

Таким чином, ФОП-«єдинник», якому прощено заборгованість, має включити вартість неоплачених товарів до складу доходу у тому періоді, в якому буде оформлено прощення заборгованості. При цьому слід звернути увагу на те, чи не буде перевищено річний ліміт доходу для ФОП на ЄП другої групи (ліміт встановлено пп. 291.4 ПКУ).

Якщо ж не оформляти прощення заборгованості ФОП, а дочекатися спливу строку позовної давності, то формально така заборгованість не включена до складу доходів ФОП-«єдинників» – неплатників ПДВ (до яких належать і всі ФОП на ЄП ІІ групи) – див. пп. 292.3 ПКУ. Такий дохід передбачений лише для  ФОП-«єдинників» ІІІ групи за ставкою 3% ЄП.  

Але податківці все одно мають фіскальну думку з цього питання, яку ми коментували тут. Не виключено, що вони будуть наполягати і на тому, что сума кредиторської заборгованості ФОПа ІІ групи за раніше отриманий товар, за якою сплив строк позовної давності, перетворюється на вартість безоплатно отриманого товару, яку слід включити до доходу і оподаткувати. На нашу думку, прострочений борг не підпадає під поняття безоплатно отриманих товарів, оскільки між сторонами було укладено договір купівлі-продажу, а не договір дарування. Але є ймовірність, що ФОПу доведеться обговорювати це з податківцями в суді. 

 

Наслідки для ТОВ - кредитора

Оскільки в даному випадку ТОВ має справу із самозайнятою особою, яка самостійно повинна сплатити податок з суми прощеної заборгованості, то таке ТОВ не є податковим агентом для ФОП в частині утримання ПДФО та військового збору з суми прощеної заборгованості.

Але ТОВ має відобразити суму прощеної заборгованості у формі №1ДФ з ознакою «157» - так пишуть податківці у листі від 14.12.2016 р. № 26228/10/26-15-13-01-12: «юридична особа суму списаної заборгованості на користь фізичної особи – підприємця у податковому розрахунок за ф. №1ДФ відображає під ознакою доходу «157». Відбувається це у тому періоді, в якому оформлено прощення заборгованості ФОП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202413
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202418
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 100
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202447