• Посилання скопійовано

Заходи з меліорації орендованих земель в обліку

Сільгосппідприємство орендувало у фізосіб земельні ділянки для використання у власній сільгоспдіяльності. Але землі були заліснені, тому сільгосппідприємство власним коштом зробило заходи з меліорації (корчувало чагарник, дерева, вивозило сміття, розгортало землі, дискувало, боронувало). Які особливості обліку, оподаткування цих операцій?

Відповідно до ст. 1 Закону України від 14.01.2000 р. № 1389-XIV «Про меліорацію земель» меліорація земель - комплекс гідротехнічних, культуртехнічних, хімічних, агротехнічних, агролісотехнічних, інших меліоративних заходів, що здійснюються з метою регулювання водного, теплового, повітряного і поживного режиму грунтів, збереження і підвищення їх родючості та формування екологічно збалансованої раціональної структури угідь.

Відповідно до ст. 5 цього Закону культуртехнічна меліорація земель передбачає проведення впорядкування поверхні землі та підготовку її до використання для сільськогосподарських потреб. З цією метою здійснюються такі заходи, як викорчування дерев і чагарників, розчищення від каміння, зрізування купин, вирівнювання поверхні, меліоративна оранка, залуження, влаштування тимчасової вибіркової мережі каналів.

З наведеного випливає, що сільгосппідприємство на орендованих земельних ділянках здійснило заходи культуртехнічної меліорації.

Чи мало сільгосппідприємство право це робити, якщо про здійснення меліорації ані слова в договорах оренди?

Дивимося норми Закону про оренду (Закон України від 06.10.1998 р. № 161-XIV «Про оренду землі»).

Якщо договором оренди землі передбачено здійснення заходів, спрямованих на поліпшення об’єкта оренди, до договору додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи (ст. 15 Закону про оренду).

Орендодавець зобов’язаний відшкодувати орендарю капітальні витрати, пов’язані з поліпшенням стану об’єкта оренди, яке проводилося орендарем за згодою орендодавця (ст. 24 Закону про оренду).

Відповідно до ст. 28 Закону про оренду у разі здійснення орендарем за письмовою згодою орендодавця поліпшення орендованої земельної ділянки за власний рахунок орендодавець зобов’язаний компенсувати витрати на її поліпшення, якщо інше не передбачено договором оренди. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню. Орендар вправі залишити за собою здійснені ним за власний рахунок вигоди від поліпшення орендованої земельної ділянки, якщо ці поліпшення можуть бути відокремлені без заподіяння шкоди земельній ділянці.

З наведеного випливає, що Закон не забороняє орендареві робити поліпшення земельної ділянки. Інша справа, якщо дійде справа до відшкодування цих витрат, орендодавець начебто і не зобов’язаний того робити. 

Але тут ще такий аспект. 

Відповідно до ст. 24 Закону про оренду орендодавець зобов’язаний передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди. 

Напевно, що в ситуації, яку ми розглядаємо, договори навряд чи містили інформацію про неможливість використовувати ділянки за призначенням без здійснення меліоративних заходів. Напевно, згідно з договорами земельні ділянки вже мали бути готові до використання. 

Хоча насправі все було не так. Ділянки не були готові до використання за призначенням. Це можна трактувати як невиконання орендодавцем обов’язку передати ділянки в користування у стані, що відповідає умовам договору оренди.

У цій ситуації, з нашого погляду, можна застосувати норму абзацу першого ст. 28 Закону про оренду: орендар має право на відшкодування збитків, яких він зазнав унаслідок невиконання орендодавцем умов, визначених договором оренди землі.

До збитків Закон відносить в тому числі фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права.

Таким чином, з нашого погляду, сільгосппідприємство орендар навіть має право виставити орендодавцеві для відшкодування витрати, понесені на меліорацію. Але не зобов’язане цього робити!

З нашого погляду, меліоративні витрати є витратами, пов’язаними з господарською діяльністю сільгосппідприємства. Адже вони направлені на те, щоб використовувати земельну ділянку в господарських цілях. Таким чином, якщо в меліоративних витратах є вхідний ПДВ, він у загальному порядку має відноситися до податкового кредиту. Поряд з цим, на наш погляд, немає необхідності нараховувати компенсуюче ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ, тому що, повторимося, меліоративні заходи – це операції, здійснені в господарській діяльності сільгосппідприємства.

Хоча ми розуміємо, що податкова служба може мати іншу думку. І на підставі норм Закону, які ми навели вище, вважати меліоративні витрати такими, які мав здійснювати орендодавець. А якщо здійснив орендар, то орендодавець має відшкодувати. Не відшкодував, то це подарунок від орендаря орендодавцеві. А якщо подарунок, то варто утримати з вартості подарунку ПДФО і військовий збір. А відтак і нарахувати ПДВ.

Ми з таким підходом категорично не погоджуємося. Тому що, повторимося, закон не зобов’язує орендаря стягувати ці витрати з орендодавця. Право – це не обов’язок. Але ж певний ризик того, що податкова вважатиме інакше, є. Для уникнення цього ризику рекомендуємо внести зміни до договору оренди, де зазначити, що земельні ділянки передаються в неналежному стані і орендар здійснює меліоративні заходи власним коштом, без відшкодування таких витрат орендодавцем.

 

В бухгалтерському обліку

Відповідно до пп. 5.1.2 П(С)БО 7 «Основні засоби» до складу основних засобів відносяться капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом. Відповідно до Інструкції № 291 (Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291) на субрахунку 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель» ведеться облік капітальних вкладень у поліпшення земель (меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи).

Але спершу меліоративні витрати обліковуються у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152. Надалі за фактом їх закінчення вони зараховуються на баланс (вводяться в експлуатацію), що оформляється Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів форми № ОЗСГ-1 (Форма і рекомендації стосовно її застосування затверджені наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 р. № 701): Дт 102 Кт 152. Акт складає комісія, затверджена наказом керівника сільгосппідприємства. Комісія визначає в тому числі строк корисного використання об’єкта, метод амортизації. Доречно строк корисного використання визначати не менше строку оренди земельної ділянки.

Надалі такий об’єкт ОЗ амортизують в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:05111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0635
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410