• Посилання скопійовано

Перевізник втратив товар: як відобразити операцію в обліку?

Підприємство в травні відвантажило через «Нову Пошту» товар. Покупець звернувся за товаром в червні і виявилось, що перевізник його втратив. Постачальник виставляє претензію перевізнику, а покупцю буде відправлятиcz новий товар. Як в бухгобліку відобразити таку операцію? Які наслідки з ПДВ?

Згідно з п. 3 ст. 314 ГКУ за шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник відповідає:

  • у разі втрати або нестачі вантажу - в розмірі вартості вантажу, який втрачено або якого не вистачає;
  • у разі пошкодження вантажу - в розмірі суми, на яку зменшилася його вартість;
  • у разі втрати вантажу, зданого до перевезення з оголошенням його цінності, - у розмірі оголошеної цінності, якщо не буде доведено, що вона є нижчою від дійсної вартості вантажу.

 

Бухгалтерський облік

В першу чергу зазначимо, що оскільки товар до покупця не потрапив, а був загублений перевізником, то слід відкоригувати бухгалтерський запис, складений на дату відвантаження товару. На думку автора, у травні все ж таки необхідно відобразити операцію з відвантаження товару (оскільки на той момент це дійсно була операція з відвантаження товару покупцю), а на дату виявлення факту того, що перевізник товар втратив (у червні) зробити «сторнуючі» (сума із знаком «-») записи:

  • Дт 361 Кт 702;
  • Дт 702 Кт 643;
  • Дт 681 Кт 361;
  • Дт 902 Кт 281.

Таким чином, в обліку відобразиться сума попередньої оплати покупця, яка була закрита на дату відвантаження товару. Одночасно з коригуванням операції з відвантаження у бухобліку слід відобразити списання втраченого товару та пред’явлення перевізнику претензії:

  • Дт 374 Кт 715 – відображено виставлену претензію перевізнику;
  • Дт 715 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ на суму претензії;
  • Дт 947 Кт 281 – списано собівартість товару;
  • Дт 311 Кт 374 – отримано компенсацію.

 

ПДВ

Відповідно до пп. «а» і «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості таких товарів (послуг), але не нижче їх вартості придбання (або собівартості у разі їх самостійного виготовлення).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

І як роз’яснюють податківці (зокрема, тут та тут), надходження коштів на рахунок у вигляді відшкодування збитків за втрачене або зіпсоване майно розцінюється як компенсація вартості такого майна, а отже, і включається до бази оподаткування ПДВ.

Отже, постачальник нараховує ПЗ з ПДВ на дату перерахування коштів на його банківський рахунок як відшкодування збитків від перевізника. ПЗ нараховуються виходячи із суми компенсації, але не нижче ціни придбання такого товару (або його виготовлення, якщо це продукція власного виробництва).

Своєю чергою, оскільки постачальник не повертає покупцю грошові кошти – аванс, то підстав коригувати нараховані на дату авансу ПЗ з ПДВ не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»