• Посилання скопійовано

Платник за тристороннім договором: що в обліку та ПДВ?

Підприємство є платником у тристоронньому договорі, де ще зазначені замовник та виконавець. Як в обліку підприємства відображається оплата за таким договором?

Замовник – це той, хто отримує послуги (роботи) від виконавця. Виконавець виконує послуги (роботи) для замовника.

Між замовником і виконавцем укладається акт про виконані роботи чи надані послуги.

Таким чином, отримані послуги відображаються на балансі замовника.

Функція платника у такому тристоронньому договорі – лише здійснити оплату за послугу (роботу), яка не відображається на його балансі. Тобто, для платника така оплата є своєрідною безповоротною фінансовою допомогою для замовника. Фактично платник оплачує замість замовника те, що належить замовнику.

Це означає, що для платника такі витрати є витратами, не пов’язаними з його господарською діяльністю. В бухгалтерському обліку вони відносяться на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Щодо питань нарахування ПДВ, то ситуація, подібна до тої, що ми розглядаємо, наведена в ІПК ДПСУ від 29.01.2020 р. № 344/6/99-00-07-03-02-06/ІПК, ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4199/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та інших.

Висновок цих консультацій, з якими ми повністю погоджуємося, такий: якщо виконавець робіт, послуг, є платником ПДВ, він має скласти податкову накладну на замовника. Податкова накладна на платника не складається і навіть, якщо виконавець помилково склав податкову накладну на платника, останній не має права відносити ПДВ за такою податковою накладною до власного податкового кредиту.

Обґрунтування досить просте: податкова накладна складається на покупця товарів, послуг, які на підставі такої податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, відображають податковий кредит (див. пп. «г» і «д» п. 201.1, пп. 201.10 ПКУ). Покупцем в даній ситуації виступає замовник, а не платник.

Якщо виконавець не є платником ПДВ, то наслідки з ПДВ не виникають, всі суми відображаються без ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:105
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202421
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 655
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202422