• Посилання скопійовано

Безоплатне харчування працівників та харчування за плату: як облікувати?

Підприємство - платник ПДВ закуповує готові обіди для працівників (у неплатника ПДВ). Як правильно обліковувати такі обіди при безоплатній роздачі працівникам, та на платній основі із подальшим утримання вартості обідів із зарплати? Чи буде виникати дохід при другому варіанті?

Безоплатне харчування працівників за принципом шведського столу

Щодо харчування працівників податківці видавали досить багато листів. Зокрема, в ІПК від 03.06.2019 р. №2535/6/99-99-13-02-03-15/ІПК вони роз’яснили деякі терміни.

Визначення понять «шведський стіл», «харчування за принципом «шведського столу» та «громадське харчування» не передбачено положеннями ПКУ та іншими нормативно-правовими актами України. На практиці під таким типом харчування розуміють надання працівникам вільного доступу до певної загальної кількості порцій харчування, при цьому не контролюється кількість порцій, що отримує кожний працівник.

Визначення поняття доходу з джерелом походження з України наведено у пп. 14.1.54 ПКУ – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Також ст. 7 Закону №2464 визначено базу нарахування єдиного внеску. Водночас ч. 7 ст. 7 Закону №2464 передбачено, що перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується КМУ (Постанова №1170). І ось цей перелік не включає витрати на безоплатне харчування.

І ось спираючись на це ДПС зазначає, що оскільки безоплатним харчуванням («громадським харчуванням», «харчуванням за принципом «шведський стіл») забезпечуються виключно працівники товариства і продукти харчування закуповуються товариством відповідно до кількості працівників, то дохід у вигляді вартості такого харчування є об’єктом оподаткування ПДФО і військовим збором. А ще вартість такого доходу є базою нарахування ЄСВ.

При цьому, оскільки у п. 164.2 ПКУ саме такого виду доходу не передбачено, податківці класифікували його як інші оподатковані доходи (пп. 164.2.20 ПКУ).

Нагадаємо, що раніше податківці класифікували такий дохід як додаткове благо. Однак Харківський апеляційний адміністративний суд у Постанові у справі №820/764/18 з ними не погодився і скасував консультацію фіскалів (про це ми писали тут). Після такого рішення суду податківці змінили свій підхід до питання і почали класифікувати такий дохід як інші доходи.

 

А як же бути з персоніфікацією доходу?

Та навіть, якщо погодитись із тим, що дохід у вигляді безоплатного харчування (якщо воно не передбачено законодавством з охорони праці) є оподаткованим – а це так, залишається проблема відсутності механізму його оподаткування.

Адже, щоб утримати ПДФО та ВЗ, або нарахувати ЄСВ, потрібно, щоб одночасно виконувалось дві умови:

  • було чітко визначено, хто такий дохід отримав;
  • було чітко визначено, в якій сумі було надано такий дохід.

Адже «шведський стіл» виставляється для певної групи працівників, а податки рахуються за кожним з них окремо. І тут вже груповий підхід не працює.

У коментованій консультації податківці зазначили, що неможливість підприємства персоніфікувати отриманий дохід не може слугувати підставою для звільнення працівника від сплати відповідних податків та зборів. На їх думку, положення колективного договору (зокрема, в частині відсутності персоніфікації харчування, яке надається), укладеного між підприємством та трудовим колективом, не можуть встановлювати або змінювати норми ПКУ щодо оподаткування доходів фізичних осіб.

Окрім цього податківці зазначили, що:

Документи, пов'язані з проведенням операцій, передбачених п. 70.12 ПКУ (до яких відноситься і надання доходу з якого утримується податок), які не мають РНОКПП або серії та номера паспорта, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України.

З таких роз’яснень можна зробити лише один висновок: якщо вам треба персоніфікувати дохід, то оформляйте первинні документи з його надання персоніфіковано. Як саме буде ділитися загальна вартість спожитого харчування на кожного працівника, залишається, по суті, на розсуд самого роботодавця.

Зі свого боку, ми можемо запропонувати визначити загальну вартість порцій харчування, що пропонуються для працівників за принципом «шведського столу», та розділити її на кількість працівників, на яку ця кількість порцій розрахована. Таким чином, ми отримаємо вартість «вхідного квитка» на обід, яка і буде об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а також для нарахування ЄСВ.

Якщо безоплатне харчування надається працівникам індивідуально, то його оподаткування ведеться аналогічно, але проблеми персоніфікації доходу вже немає.

Також читайте інші наші матеріали про харчування працівників тут, туттут та тут.

Надання харчування працівникам на платній основі не є доходом працівників, адже по суті це є продажем готових страв працівникам. Про продаж товарів в рахунок заробітної плати ми писали у ДК № 06/2015. Ця стаття ще є актуальною, тому що у цьому питанню практично змін не було.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»