• Посилання скопійовано

Ретро-знижка від постачальника: як відобразити в обліку покупця?

Як в бухгалтерському обліку покупця відобразити ретро-знижку від постачальника? Які будуть проведення і облік ПДВ?

Насамперед зазначимо, що зміна ціни в договорі після його виконання не допускається (ч. 3 ст. 632 ЦКУ).

Покупець має право вимагати від продавця за своїм вибором пропорційного зменшення ціни у разі передання йому:

У разі, якщо з товаром все гаразд, то ретро-знижку постачальник може надавати в межах маркетингових заходів.

Маркетингові послуги (маркетинг) у пп. 14.1.108 ПКУ визначені як послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та після продажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. 

До маркетингових послуг належать, у т. ч.: 

  • послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу;
  • послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту;
  • внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу;
  • послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

ДПС в ІПК від 27.01.2020 р. № 312/6/99-00-07-03-02-06/ІПК повідомляє, що одним із методів, які використовуються постачальниками для просування товарів на ринку, є сплата мотиваційних та стимулюючих виплат (премій, бонусів, інших заохочень) на користь третіх осіб (організацій, які придбавають товари у постачальника та здійснюють їх збут (дилери, дистриб'ютори), які є винагородою за досягнення певних економічних показників та сприяють пожвавленню збуту товарів постачальника.

Оскільки мотиваційні та стимулюючі виплати (премії, бонуси, інші заохочення), які сплачуються постачальником продукції на користь покупців за досягнення певних економічних показників (досягнення встановленого обсягу закупівель, придбання повного асортименту продукції тощо), спрямовуються на стимулювання збуту продукції, такі виплати визначаються як оплата маркетингових послуг.

Отже, при виплаті продавцем винагороди у грошовій формі (мотиваційних виплат) покупцю за досягнення певних показників об'єктом оподаткування ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а винагорода у грошовій формі (мотиваційні виплати), своєю чергою, є компенсацією вартості таких послуг.

У покупця при отриманні від продавця винагороди у грошовій формі (мотиваційних виплат) у зв'язку з досягненням відповідних показників виникають податкові зобов'язання з ПДВ на суму отриманої винагороди. Дата виникнення таких податкових зобов'язань визначається відповідно до пп. 187.1 ПКУ на дату події, яка відбулася раніше: 

  • або на дату зарахування суми бонусів на банківський рахунок платника податку;
  • або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання маркетингових послуг таким платником податку (покупцем товарів).

На дату виникнення податкових зобов'язань покупець зобов'язаний скласти податкову накладну виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 188.1 ПКУ (у даному випадку - виходячи з суми отриманої винагороди (мотиваційних виплат)), та зареєструвати її в ЄРПН.

ДФС у Закарпатській області від 14.12.2018 р. №5247/ІПК/07-16-12-01-10 також повідомляє, що операція з постачання платником ПДВ маркетингових послуг є об'єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того, кому вони надаються – резиденту чи нерезиденту.

Таким чином, операції з постачання нерезиденту послуг по продажу товарів і послуг є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

  • В обліку покупця отримання ретро-знижки відображається за ДТ 311 КТ 361;
  • Визнання доходу: ДТ 361 КТ 703;
  • З одночасним нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ: ДТ 703 КТ 641.

Таким чином, у покупця (платника ПДВ) при отриманні від продавця (платника ПДВ) винагороди в грошовій формі (ретро-знижки) виникають податкові зобов'язання з ПДВ на суму отриманої винагороди.

 ***

Також читайте: Отримання знижки ціни за бонусною програмою: як відобразити в обліку? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Іноземний банк повернув платіж у валюті: як відобразити в обліку?
    У підприємства за контрактом з нерезидентом оплата за товар здійснюється після отримання товару. Підприємство провело оплату за раніше отриманий товар, але іноземний банк не зарахував платіж постачальнику і повернув валюту платнику. Одразу після повернення валюта була продана банком. Як все це відобразити в обліку?
    Сьогодні 10:136
  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202420
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024191
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024604
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202432